Došlo je takvo vrijeme da su rasprostranjene razne opasne bolesti. Bolnice su pune ljudi. Apoteke ne mogu da naprave lijekova, koliko se prodaje. Nekada, ljudi bi  u 70-oj godini počeli da se razboljevaju, sada se to dešava ljudima od 50 godina. Generacije koje dolaze posle nas, još su u težoj situaciji.  Svijet stalno napreduje, ide dalje. Ljudi su zaglavili u rukama kapitalizma. Sve se radi samo u cilju zarade. Kada se nešto proizvodi, gleda se na to da ima što duži rok trajanja, da bi se bolje prodalo. Bez razmišljanja, kakve će posljedice imati po ljudsko zdravlje, razne hemikalije se dodaju u namirnice. Zbog toga ljudi sve više oboljevaju. 

 

Nama dolaze mnogi i žale se na razne bolesti, traže dovu, ali oni prvo trebaju da pripaze na svoje zdravlje. Što manje trebaju koristiti proizvode koji se prodaju po samoposlugama. To je teško, ne možemo reći da nećemo kupovati ništa iz prodavnica, ali zato trebamo nastojati da što manje kupujemo, već  da koristimo domaće, tj. da je na što prirodniji način proizvedeno. Zato se treba malo potruditi, ali to je zaista vrijedno truda. Neke stvari koje se proizvode, ne treba nikako kupovati niti unositi u kuću. Toliko ima aditiva u tim namirnicama koje su kancerogene i koje dovode do raznih zdravstvenih komplikacija. 

 

Barem nemojte koristiti jestivo suncokretovo ulje, umjesto toga treba koristiti maslinovo ulje. Margarin nemojte uopšte koristiti, koristite puter, maslac. Na primjer, 1 litar suncokretovog ulja je 2-3KM, a 1kg suncokretovih sjemenki je 10KM. Potrebno je više od 5kg suncokretovih sjemenki da bi se proizveo 1 litar čistog suncokretvog ulja, što znači da bi 1 litar čistog ulja trebao da košta više od 40KM. Ako se prodaje po 2-3 KM, znači da u njemu ima svega više od suncokretovog ulja. Opet ćemo se vratiti na ovo, ali barem ove dvije stvari da se izbace iz upotrebe. Zatim, rafinirana kuhinjska sol, nikako se ne treba koristiti, ili u što manjim količinama. Umjesto kuhinjske soli, koristiti prirodnu mineralnu sol.

 

U zdravom tijelu zdrav duh, znači, ako nam je tijelo zdravo onda možemo bolje činiti ibadet Allahu dž.š. Svaki ibadet pored duhovne ima i zdravstvene koristi.  Ibadet se ne čini radi zdravstvene koristi, već zarad Allahovog zadovoljstva, ali on nam donosi i zdravstvenu korist. Kao što je namaz koristan fizički, tako je i sa svakim drugim ibadetom. Zato pazite na svoje zdravlje kako biste što duže mogli činiti ibadet.  Ako počnete obolijevati pa ne budete mogli uzeti abdest, ne budete mogli klanjati, tada nećete biti zadovoljni. Zbog toga, trebate unaprijed poduzeti neke mjere, kako se  ne biste  razboljeli. Naš šejh k.s. je imao jednu kratku dovu, a to su oprost i zdravlje. Kome Allah dž.š. podari to dvoje on će biti sretan na ovom svijetu. Zato uvijek učite dovu za zdravlje i oprost. Opet ćemo se vraćati na ovu temu i upozoravati na zdravlje inšallah. Fatiha.

 

Pravilna ishrana II dio

 

Prošle sedmice smo govorili, treba da bude zdravo tijelo za zdrav duh, da bi bolje činili ibadet. Kako započeti dan? Prvo, obavezno ujutru na prazan stomak popiti kahvu. Dobra je za sve, pogotovo za cirkulaciju, pritisak, stvara ravnotežu šećera u krvi. Šalu na stranu!

 

Ujutru kada se probudite, ako ikako možete započnite dan sa voćem. Ko radi/ne radi, neka ujutru pojede jednu voćku. Ili barem jednom sedmično, ako nemate vremena ujutru. Ono što ujutru čisti organizam od raznih toksina i čisti krv, to je voće! Ako jedete voće, jedite ga na prazan stomak. Voće prije jela je šefaluk, uz jelo je nepotrebno a posle jela je štetno. Tako da, ako ćete jesti voće jedite ga na prazan stomak ili prije jela.

 

Trebate dobro doručkovati, ako je potrebno ustanite pola sata ranije, ali nađite vremena za doručak. Tijelu je ujutru potrebna energija, nemojte započinjati dan bez doručka. Jer posle izvjesnog vremena, izgubićete snagu. Zato doručak treba biti obilan. Sunnet je započeti svaki obrok sa prstohvatom soli, prirodne mineralne soli. Također, pranje ruku prije jela je sunnet, kao i jesti desnom rukom. Kada se jede desnom rukom, sve što jedemo donosi, ima pozitivnu energiju i korisno je za naše tijelo, dok jedenje lijevom rukom znači da primamo negativnu energiju kroz tu hranu. Sofre ne bi trebale biti prenatrpane, pokušati što manje miješati hranu, neka vam budu jednostavna jela, jedna ili dvije vrste. Poslanik s.a.v.s. je većinom jeo jednu vrstu jela  za jedan obrok, rijetko dvije, a vrlo rijetko tri. Znači, neka bude zastupljena jedna vrsta hrane i neka sofra ne bude preobilna.

 

Također,  treba voditi računa, koliko je to moguće, da se u jednom jelu ne miješaju proteini i karbohidrati. Naravno vi ćete jesti burek, koji je kontradiktoran ovom pravilu, ali barem uz burek jedite salatu kako bi se uspostavila ravnoteža, kako bi bio manje štetan. Inače je savjet našeg šejha k.s., da uz svaki obrok jedemo svježu salatu. Pogotovo ko je nulte krvne grupe, kao sto je šejh Ismail; a koliko je moguće smanjiti unošenje hljeba i tjestenine, jer je za nultu krvnu grupu hljeb štetan. Dok, možete jesti meso i proteine koliko god želite. To je za nultu krvnu grupu. Za krvnu grupu `A`  je sasvim obrnuto, ne preporučuje se meso. Naš šejh efendija je volio meso i konzumirao ga je, ali je vodio računa da ne bude sve samo crveno meso, već i da masnoća bude zastupljena.  Znači, ako je 200 gr crveno meso, mora biti i 100 gr masnoće. Allah dž.š. je tako stvorio životinje, sa tom proporcijom mesa i masnoće. Znači, dva komada crvenog dijela i jedan komad bijelog. Imali smo priliku, Allah dž.š. nas je počastio, da šejh efendiji pravimo kebab puno puta, i jednom prilikom nam je dao recept  za ražnjiće. Jedan sloj crvenog, jedan bijelog, i da pritom bude sa ljutom paprikom i obavezno sa lukom. To je bio njegov recept za kebab. Da nikada sofra ne bude bez luka, bijelog luka i sirćeta.

 

Mi možemo do sutra govoriti  koliko su štetni po zdravlje proizvodi koji se prodaju po supermarketima, pa ih makar što manje koristite. Ako su na sofri zastupljeni luk, bijeli luk i sirće, bit će manji uticaj proizvoda koji se koriste iz supermarketa. I obavezno da bude jedna vrsta salate.  Da se pojede sve što je na tanjiru, da se ništa ne ostavlja, jer ne znate u kom dijelu hrane je bereket, da li u prvom ili u posljednjem zalogaju. Bereket je nešto što se ne može parama kupiti. Bez obzira koliko nečega ima količinski, ako u sebi nema bereketa, biće nam malo.

 

Ašik Junus, prije nego je pristupio bilo kojem tarikatu, putovao je svojom zemljom. U to vrijeme vladala je velika suša i neimaština. Došao je do vrata hadži Bektaš Velije  i zatražio je nešto pšenice. Šejh ga je upitao: „Želiš li pšenicu ili himmet?“ Obzirom da tada još nije bio derviš, nije znao šta će sa himmetom, pa je odgovorio: „ Daj ti meni pšenice.“  Šejh ga je tri puta pita, sva tri puta je isto odgovarao: „Narod je gladan, daj ti nama pšenice.“ Šejh mu je dao pšenicu. Po povratku, usput se preslušavao, i došao je do zaključka da ipak ima nešto u himmetu. Vratio se, i rekao šejhu: „Ja sam vjerovatno pogriješio, ja želim himmet.“  Šejh mu je odgovorio: „E sada je gotovo, sada ti više nema kod mene nafake, trebaš otići kod nekog drugog šejha.“ U onome što Allah dž.š. daje, dva i dva nisu četiri, može biti 20, 30 ili 100, ako ima u tome bereketa. A ako nema bereketa može biti obrnuto, nečega može biti 1000 a da vrijedi kao 100.

 

Dakle, pojesti sve što se iznese na sofru. Za sofrom, jelom, muslimanu trebaju tri stvari: zikr, šukur i tefekkur. Zikr, znači treba početi spomenom Allahovog dž.š. imena. Šukur, treba šućurati na nimetu koji nam je Allah dž.š. dao za tom sofrom. Tefekkur, treba razmišljati kojim putem je došla ta nafaka.

 

Ako je jedan hljeb na sofri, mislite da je taj hljeb kupljen za jednu marku. Bez obzira što košta samo 1KM, kada samo pomislimo kroz kakav proces je prošao taj hljeb, da bi došao u toj formi na našu sofru. Koliko je samo uloženo teškog rada, onih koji su sijali pšenicu, koji su napravili brašno, pekar koji je pekao, čitav taj dugi put koji je hljeb prošao dok je došao do naše sofre. Zato, sve što dođe pred nas, trebamo shvatiti kao hediju od Allaha dž.š. i imati poštovanje prema tom nimetu.

 

Sunnet je za muslimana da jede dva puta dnevno, treći obrok već predstavlja problem za naš organizam. Nećemo jesti ako nismo gladni. Ako budemo praktikovali ove sunnete Božijeg poslanika s.a.v.s. sigurno ćemo biti zdravi, ako ništa drugo, barem ćemo umanjiti negativan efekat današnje loše ishrane.

 

Ne treba jesti kasno navečer. Najmanje tri sata prije spavanja, trebali bismo završiti svoj posljednji obrok. Da se ne bismo osjećali teško. Noć je za odmor. Allah dž.š. je tako stvorio naš organizam, da on sam sebe popravlja, regeneriše tokom noći. Čak i ako pojedemo samo jednu jabuku pred spavanje, umjesto da se naš organizam koncentriše na obnavljanje ćelija, on se koncentriše na probavu te jabuke. Znači, poslije akšam namaza ne treba ništa konzumirati. Može se popiti prirodni, biljni čaj, bez šećera. Ako budete  o svemu ovome vodili računa, vaše tijelo će imati snagu, kuvet, inšallah.

 

Da nam Allah dž.š. podari zdravlje i tjelesnu snagu, da Mu možemo činiti ibadet inšallah jer, zbog toga smo na ovom svijetu! 

 

Fatiha!