Puno je različitih knjiga i znanja u islamskom svijetu – milijarde i milijarde knjiga. Glavni izvor im je Kur’an, ko može reći da nije? Također, samo u Andaluziji u Španiji, moglo se naći na milijarde knjiga. Kako znamo, velika islamska biblioteka jednom je uništena u Bagdadu, kad su ga Mongoli uništili. Milioni knjiga također su nestali u Španiji, spalili su ih kršćani. Ko može reći da Kur’an ne sadrži sve?

 

Za neku od starih knjiga Evropljani su danas spremni dati milion funti. Zašto? To je knjiga priča, romansi. A puno je neobičnih stvari u Kur'anu koje se ne mogu shvatiti. Prije Kur’ana nije bilo ničega, samo neznanje. Te fontane su se zaustavile. Stoga je ljudima bila potrebna nova fontana kad su njihove nestale i presušile. Allah dž.š. otvorio je novu fontanu. Ipak, niti u jednoj knjizi ovog vremena ne možete naći sve, samo u Kur’anu. Nikad ne možete naći svjedoka za nešto, što je dovoljan dokaz da je Časni Kur’an Božja riječ. Da je to govor čovjeka, ne biste mogli naći sve u njemu.

 

MevlanaVeliki Šejh Abdullah Dagestani k.s. govorio je da Časni Kur’an sadrži sve. Može se reći da je on kao okean. Iz okeana svaki dan možete uloviti ribu. Svaki put možete nešto pronaći, nema kraja. Značenja Časnog Kur’ana su beskrajna, neograničema, jer je to govor Allaha dž.š. Svemogući Allah nema granica i svaka Njegova osobina je također neograničena. Značenje Njegovih riječi je neograničeno. Veliki Šejh k.s. rekao je da svaki ajet ima barem 24.000 značenja. To je najmanje! Zatim unutar toga još na hiljade značenja, pa još i više, više i više.

 

Ono što je znao Poslanik s.a.v.s. niko ne zna, ni ashabi ni evlije ne mogu znati što zna on s.a.v.s. Isto tako, Muhammed s.a.v.s. ne može znati što zna Allah dž.š. Da zna on bi bio Bog a Bog je samo jedan. Poslanik s.a.v.s. zna sve što je u Kur’anu o ljudima, o svijetu, o svemiru, o dunjaluku i ahiretu. I njegovi nasljednici imaju znanje, svaki nasljednik zna nešto od toga ali ne sve. Zna onoliko koliko mu je otvorio Poslanik s.a.v.s., podučavajući ga i dajući mu. Nasljednici znaju ali bez dozvole Poslanika s.a.v.s. neće govoriti o tome. Jer nije svaka tajna podobna za svakoga, da se znaju tajne Kur’ana. Sve iz Časnog Kur’ana nije za svakoga, koliko je nekome potrebno toliko će mu se otkriti i biti dato toj osobi.

 

10501777 427392110751135 6790600868019042620 nPostoje otrovi koji se čuvaju da ne iscure. Neke opasne stvari moraju se pažljivo čuvati. To je mala opasnost, danas su neka znanja opasna za obične ljude jer ih oni ne mogu sačuvati. Oni ih ne mogu upotrijebiti. Na primjer, Poslanik Sulejman a.s. upitao je ko mu može donijeti tron Kraljice od Sabe. Jedan ifrit, džin, reče: ”Ja ću ti ga donijeti prije no što ustaneš sa mjesta svog” (En-Neml, 39). A veliki vezir, premijer: “Onaj kod kojeg je znanje iz Knjige, reče: ‘A ja ću ti ga donijeti prije nego što okom trepneš’” (En-Neml, 40). Allah dž.š. pokazuje kome je dato znanje iz Kur’ana. U tome je snaga! Za treptaj oka tron je tu. To je snaga, tajna snaga. Ova i ona ulema ponosi se svojim znanjem i tvrde da su učenjaci. Gdje je moć njihovog znanja? Snagom tajnog znanja evlija može prenijeti Himalaje sa guruom koji sjedi u kući na neko drugo mjesto. Guru će biti iznenađen gdje se to on našao. To je moć znanja iz Kur’ana.

 

Ako im se naredi, evlije mogu reći o svemu što oni znaju. Koliko je potrebno običnom svijetu, toliko kažu ili se ponašaju kao da ne znaju ništa. Bez dozvole ne pokazuju ništa od svoga znanja. Ako je potrebno onda mogu reći. U svakom stoljeću postoje nasljednici Poslanika s.a.v.s. i znanje iz njegovog srca prolazi kroz njihova srca. Oni su se potpuno pročistili pa se to znanje spušta u njihova srca. Kad je hladno s neba će padati snijeg ali ako nije hladno, neće ni pasti. Znanje dolazi u srce ali ako nije dobro da bude u nekom srcu, ono odlazi. Ne možete ga naći.

 

Za svakoga i u svakom vremenu postoji varis (nasljednik) preko kojeg dolazi Božansko znanje. Uvijek ima valova, kao radio-program bez prekida. Emitovanje dolazi iz svih duhovnih centara, iz Nebeske centrale uvijek se u srca šalju valovi. Od Allaha dž.š. oni uvijek stižu, nema prekida, od Poslanika s.a.v.s. uvijek se vrši emitovanje. Ali mi nismo pripravni, puno je parazita u našem srcu pa ne možemo to čuti. Da možemo smanjiti svoja čula od našeg vanjskog života i okrenuti se unutra pa bar na jedan tren uhvatiti nebeske valove. Možete zadržati na primjer jedno slovo ili jednu riječ ali morate to nastaviti da biste upotpunili značenje. Valovi uvijek stižu.

 

Kaže kur’anski ajet: “I bojte se Allaha – Allah vas uči, i Allah sve zna” (El-Bekare, 282). On dž.š. podučava vas uvijek, bezgraničnim znanjem. Ne prestaje podučavanje od strane Allaha dž.š. Ako ste spremni da ga primite ali mi nismo spremni, nego smo okupirani našim vanjskim životom i ne možemo se okrenuti unutrašnjem životu. To znanje dolazi na naša srca ali ga mi nismo u stanju uhvatiti i zbog toga nam ono odlazi. 

 

El-Fatiha.