Allah dž.š. koji je ljudima darovao nafaku, onima koji znaju za Njega daje na lagan način. Jer ovi drugi koji ne znaju za Allaha bore se ovamo, tamo – po čitavom svijetu i opet to ne mogu pronaći sami, njihovi stomaci nikad nisu puni. Ni njihovi stomaci niti oni nisu nikad zadovoljni zato što su napustili Allaha. Aman ja Rabbi, tewbe ja Rabbi. Tewbe ja Rabbi, tewbe estagfirullah. Kažem “Neka Allah učini da mi ne budemo od njih”. Tewbe ja Rabbi, tewbe ja Rabbi. Aman ja Rabbi.

Ima nešto i iza ovoga, iza ovoga sad, a to je kabur. Gdje će oni pobjeći od tegobe u kaburu? Tražimo utočište kod Allaha. Mi tijelo čovjeka pokopamo i ostavimo ga ali kabur zove “Dođi mi, sad mi dođi…” Aman ja Rabbi. Kabur je ili bezdan džehennemske vatre ili džennetski vrt. Danas su 99% ljudskih kabura bezdan džehennema. Zatrpate nečiji kabur i ostavite ga unutra. A kabur mu kaže “Sada dođi meni”. Aman ja Rabbi. Oprosti nam Gospodaru. Neka nam On dž.š. pošalje Učitelja koji će nas popraviti. Čekamo ga, ja ga čekam. Treba da se popravimo i da zateknemo svoje kabure kao neki od džennetskih vrtova. Svi kaburi puni su zmija i stonoga. Da nam Allah oprosti. Gospodaru, oprosti nam!

 

Daj da dočekamo dobre dane! Ne odvajaj nas od Dina i imana, Gospodaru! Ne odvajaj nas od puta Tvog Voljenog Poslanika! Nemoj nas lišiti ljubavi Tvog Voljenog! Daj da živimo sa ljubavlju Tvojih poslanika s.a.v.s. i evlija! Daj nam da se osvijestimo i da ponesemo Tvoju zastavu, o Gospodaru! Oprosti nam, nemoj nas ostaviti u rukama naših prljavih nefsova! Fatiha!

 

Ja se ne bojim smrti ali se brinem kako ćemo patiti u kaburu. Šta li ćemo zateći u svome kaburu? To je moj strah i toga se bojim. Kroz kakvu vrstu patnje će osoba proći u tako malom prostoru? Tamo unutra kaburu je naređeno da se stijesni. Kosti leže jedna preko druge u kaburu. Nije dopušten nikakav zvuk izvana, ništa niste u stanju da vidite, ako pokušate čuti nešto ni to ne možete. Ne možete ni zamisliti kakvo je to stanje, aman ja Rabbi! Tewbe ja Rabbi!

Svako misli da je ovo samo igra – misle da je Islam neka bezvezna stvar. Ili dolazak na ovaj svijet, ljudi misle da su došli radi zabave. Na dunjaluk smo došli s razlogom. Ko god da nas je donio ovdje, za to postoji razlog. Došli smo ovdje zbog nečega, nismo stvoreni bez ikakve svrhe. Kad zasadimo drvo, maslinovo drvo, za šta je ono? Da daje masline. I mi smo takođe stvoreni i treba da činimo dobra djela. A to je da poštujemo i volimo Svevišnjeg Allaha i da izvršavamo Njegove naredbe. Iz razloga da bi nam bila data čast. Ja Rabbi, tewbe ja Rabbi! Fatiha. !

 

Neka nas Allah ne odvoji od Njegovog dobrog puta. Allah dž.š. kaže: Pa ima li ikoga ko bi pouku primio?” (El-Kamer, 15. ajet). On dž.š. pita da li iko razmišlja o tome? Oni žele, evlije žele da mi ovo kažemo – razmišlja li iko o tome? “Muzzekirin” – šta znači Muzzekirin? Poučen, ko je pouku primio. Ima li iko da o ovome razmišlja, iko ko ovo razumije!? Nek nas je sram! Nek nas je sram što nismo bili u stanju služiti svome Gospodaru! Sram nas i stid bilo!