Sve pripada Allahu dž.š. Njemu dž.š. nije potreban vaš sitni beznačajni ibadet. Ali ako klanjate to je za vaše dobro. Vi ćete imati koristi od toga, u to spadaju vaša dobra djela, vaša sadaka, dobre stvari koje činite, vaš lijep karakter, sve je to za vaše dobro. Zašto ovo govorimo? Jednom je jedan naš brat iz džemata a kasnije i jedan rođak imao infarkt. Obojica su rekli „Prestajem pušiti, život je previše sladak da bi se izgubio. Bojimo se smrti. Uputi dovu za nas da prestanemo s ovim“. Rekao sam im da je to dobro ne samo za njih nego i za ostale ljude. Kad pušite vi škodite samima sebi. Najgora šteta jeste za onoga koji puši, ali pušenje takođe šteti onima okolo njega. Isto je i sa osobom koja čini loše stvari, najveća šteta je za njega samog ali uzrokuje štetu i onima oko sebe. Ova dvojica su tek nakon infarkta kad su zamalo umrli, shvatili koliko je važno da napuste tu lošu naviku. A kad je napuste, Allah dž.š. daje im duži i bolji život sa više zdravlja.

 

Ima hadisi šerif koji kaže: „Kad vidite da neko čini zlo, pokušajte to spriječiti rukom“. Naravno ako to pokušate zaustaviti rukom mogu nastati veliki problemi ili borba pa zato to zaobilazimo. Spriječiti jezikom možete ako kažete: „Ovo što radiš nije u redu i nemoj to raditi“. Osoba možda ni to neće prihvatiti a neki će se i zbog tih riječi naljutiti i biće problema. Zato onda barem osudite to u svome srcu. Ako vam se nešto ne sviđa to onda znači da se toj osobi nećete pridružiti u tome što radi jer će to i vas pogoditi. Zato nemojte govoriti: „Ne radi to“ onome ko puši. Ako nastavi pušiti distancirajte se od njega jer tako bar neće na vas uticati.

 

Allah dž.š. nam kaže „Iz svega izvucite pouku“. Zato kad su meni ta dva čovjeka koje sam pomenuo rekli da su ostavili pušenje, odgovorio sam im: „Ono što Allah naređuje je za dobro ljudi. Ovo je najbolji primjer toga. Ako ste prestali sa pušenjem uradili ste nešto vrlo dobro i uradili ste to zbog sebe lično.“

 

Ve min Allah et-Tevfik. El-Fatiha.