Šejh Ismail ef.

 

   Bismillahi-r-Rahmani-r-Rahim.

 

Držite se čvrst onoga za koga ste vezani i onoga za šta ste vezani. Sada nije vrijeme da se puno traži i mijenja, nego da se provjeri da li smo na pravom mjestu, da li smo vezani pravom duhovnom vezom i ako jesmo da se onda se držimo toga da bi nam mogla stići pomoć bez obzira gdje se nalazili.

 

Kod Allaha dž.š. i Njegovih vjernih sluga evlija mjesto i vrijeme ne postoje. Kad Allah dž.š. to dozvoli evlije mogu da pobjede fizičke zakone. Gdje god da se nalazili evlijama stiže pomoć.

Isto tako oni ljudima pristižu u pomoć.

Ne morate uvijek biti s njima, ali je važno da je vaša veza s njima jaka i Allah dž.š. će vam ih poslati u pomoć. Zato se pobrinite da ta veza uvijek bude jaka.

Več smo prije rekli da smo mi sluge Allaha dž.š. i ummet Pejgambera s.a.v.s i muridi našeg Šejha k.s.i to ne kažemo samo riječima nego to i osjećamo. A ono što riječima prihvatamo to trebamo  i dokazati   svojim srcem  da bismo bili dosljedni tog duhovnog lanca, silsile, koji vodi od našeg Šejha k.s., preko Resulullaha s.a.v.s. do Svemoćnog Allaha.

Kao prvo ne zaboraviti da si Allahov sluga i ne dozvoliti da ti prođe ni jedan dan a da ne uradiš nešto radi Allahovog zadovoljstva. Ako sa tim nijjetom izađeš iz kuće sigurno će ti se ukazati prilika da učiniš neko dobro djelo. I neka ti ne prođe ni jedan dan bez sedžde Allahu dž.š..

Ako ne klanjaš pet vakata bar klanjaj dva rekata namaza svaki dan da koliko toliko pokažeš Allahu dž.š. da si Njegov sluga i da ono što izgovaraš jezikom osjećaš i u srcu, jer ako ostane samo na riječima pitanje je koliko je to istinito.

Kao drugo ne zaboraviti.da pripadaš ummetu Muhammeda a.s., a nema veće časti od toga. 

Čak su i Božiji Poslanici činili dove da budu pripadnici Muhammedovog ummeta. Tolika je čast data ovom ummetu da su i svi Poslanici htjeli da budu dio njega..Zbog toga će se Isa a.s. vratiti, jer želi da bude dio ovog ummeta. Ne zaboravi da je tebi data čast za koju su dovili Pejgamberi, zato ne zaboravi da ti nosiš tu čast.

Neka ti ne prođe ni jedan dan da ne doneseš salavat na Pejgambera s.a.v.s. Kada čuješ njegovo ime neka ti srce zaigra i odmah donesi salavat na njega . Uzmi tespih i prouči bar stotinu salavata ili barem prije nego što legneš navečer prouči deset salavata da tvoje ime bude zapisano sa imenom Pejgambera s.a.v.s. To je velika čast.

On nije proveo ni jedan dan a da nije činio dovu za svoj ummet, pa nemoj ni ti da ti prođe jedan dan a da se njega ne sjetiš. Kako je on nas volio i mi trebamo da njega volimo . 

Kao treće ako si vezan za našeg Šejha k.s. nemoj to zaboraviti. Budi uvijek u duhovnoj vezi s njim. Neka ne bude momenta u kojem ne misliš na svog šejha. U određeno vrijeme tokom dana i noći čini rabbitu, a i ostatak dana neka ti prođe sa šejhom, jer on ima kuvvet koji je dat evlijama i trudi se da imaš koristi od toga. Onoliko koliko je tebi potrebno evlija će ti dati, a ako želiš da zaslužiš evlijinu ljubav obrati pažnju na svoj hizmet. Evlija nema potrebe za tvojim hizmetom, nego je to za tvoje dobro, kao što Pejgamber s.a.v.s. nema potrebe za našom dovom, ali kada donosimo salavat na njega mi ustvari činimo dovu za same sebe.

Hizmet koji činiš evlijama je isto takav. To je nešto što neće biti zaboravljeno ni izgubljeno. Kada god ti je teško sjetiš se svoga šejha i tražiš medet neka imaš pored sebe hizmet koji si mu učinio. Sve sto na ovom putu činiš u ime Allaha dž.š. računa se kao tvoj hizmet, sve ono što nije dunjalučko nego činiš radi Allahovog zadovoljstva. Čak i ako si donio  nekome čašu vode, a učinio si to u ime Allaha to je zapisano kao tvoj hizmet Allahu dž.š. i to stoji tako da kad god ti je teško taj hizmet će ti biti od pomoći.

I sve ono što smo činili za našeg Šejha k.s. on nije zaboravio, naravno duhovno on nikad ne zaboravlja.Taj hizmet koji činiš je sredstvo pomoću kojeg raste muhabet između tebe i tvog šejha. To je jedan od osnovnih temelja tarikata i sa tim insan kreće na duhovni put. 

Ono što tome dodatno doprinosi je ljubav između murida u tarikatu. Tome obratite posebnu pažnju. Volite se u ime Allaha. U Njegovo ime se družite jet u tome je tajna ovog puta. U svome bratu iz tarikata vidjet ćeš svog šejha. Kada ga pogledaš vidjet ćeš u njemu svog šejha i onda nećeš tražiti drugi muhabet.

To se kaže: Fena fi murid ( Da se murid izgubi u muridu ) kada on pred sobom ne vidi drugog murida nego svog šejha. Neka ljubav između vas bude tako jaka. Ako se čvrsto budete držali jedni drugih kada dođe oluja bićete na sigurnom i taj kuvvet neće biti dovoljan samo vama nego i svima oko vas.

Ašk i Muhabet čine jednu  tako veliku snagu i ko god se njih drži biće spašen zato obratite pažnju na to. Gledajte jedni na druge sa muhabetom, mislite i govorite lijepo da vam bude vraćeno lijepim. Nemojte govoriti loše o svoj braći, čuvajte svoj jezik. O tome smo imali poseban sohbet i to je nešto što vodi ljude u propast, što briše sva dobra djela i to je prepreka muhabetu između braće muslimana i razlog da svako naše dobro djelo bude poništeno. Radiš, trudiš se, a onda sve to bude izbrisano. Zato pripazite na to.

Što se više bliži kraj vremena to nam dolazi sve više duhovne snage. Allah dž.š. želi da nas napoji sa tom snagom i naš Šejh k.s. nam je šalje da budemo spremni za teške dane. Koliko je naš zikr koji činimo La ilahe ilallah, la ilahe ilalah jak to znaći toliko jaka duhovna snaga nam je poslata.

Mašallah primjetio sam da je naš zikr još jači u posljednje vrijeme, jer naš Šejh k.s. nam šalje tu duhovnu snagu. U posljednjih nekoliko sedmica nam dolazi velika duhovna podrška kroz zikr zato ne spavajte u zikru, jer se tada mjenja vaš hal.

Otvorite širom vrata vašeg srca da vam može doći ta duhovna snaga. Pogotovo u Hatm Hadžeganu zatvoren je krug u koji ne može da uđe šejtan, jer oko naše halke stvara se još jedna zaštitna halka i šejtan ne može da prodre nego može samo da čini vesvese. Koliko god je tvoj kapacitet potrudi se da toliko primiš u zikru, jer će ti to jednog dana biti potrebno. Dolazi vrijeme kad će ti to biti potrebno. Pazite na sebe.

Inšallah lijepi dani će biti naši jer sve je poćelo da ide u korist Allahovih iskrenih sluga. Inšallah da sa izunom Allaha dž.š. slijedeće godine budemo sa Mehdijem a.s. Sve sada navodi na to, a sve je u Allahovim rukama. To je bila i dova evlija na dan Arefata. 124.000 evlija je učilo dovu za to da dođe Mehdi a.s., da prestane zulum i tlačenje na svijetu. Inšallah da doćekamo te lijepe dane i da imamo čast da budemo u prisustvu Mehdija a.s. i da mu budemo na hizmetu inšallah.

El -Fatiha