Šejh Ismail effendi

 

Bismillahi-r-Rahmani-r-Rahim.

 

 

Ako se prospe voda iz boce nije problem ukoliko ima vode u česmi, a da nema bio bi problem. Svaka bi joj kap bila dragocijena.  Sada je vrijeme kad je česma iz koje teče Allahova Milost otvorena i ona non stop teče. Neprestano se spušta na nas ta Milost, Allahov Rahmet i zato trebamo iskoristiti ovo vrijeme.

Do sada smo dosta upozoravali koje mjere predostrožnosti treba preduzeti u ovom vremenu kada vlada politička napetost u svijetu i skoro da svako zna šta treba da radi i da se ne opušta.

Rekli smo da je sve u Allahovim rukama, kao i uvijek što je.  Približava se kraj svijeta i mi živimo u posljednjem vremenu Ahir-i-Zemanu. Svi predznaci tog kraja su se već obistinili.  Ništa nije otkazano, samo je pitanje vremena, kada će se to desiti. Svi su se išareti pokazali. Sad je ostalo samo da Allah dž.š. dadne zeleno svjetlo i da krene taj tok događaja.

 

Kad On poželi sve će početi.  I dok se nisu svi znaci pojavili, Allah dž.š. je htio da ljudima dadne što više vremena, ali pošto su se oni sada svi pokazali, znači da je samo pitanje vremena.

 

Da li danas ili sutra ili neki drugi dan, početi će se  dešavati mnoge stvari. Zato trebamo u svakom momentu biti spremni i znati cijeniti veličinu i vrijednost ibadeta u ovom vremenu.

 

Svaki ibadet koji učinimo u ovom vremenu će biti kao jedan štit koji će nas štititi u teškim vremenima koja dolaze i pomagati nam. Zato smo prošli put govorili u sohbetu da se sad posebno obrati pažnja na ibadete, prije svega na namaz. Da se sunnetima prilazi kao farzovima.

 

Znajte to cijeniti, jer kad istekne taj vremenski rok, onda će poslije biti kasno. Sve što do tada uberemo kao plodove svog truda ubrali smo, a poslije se neće vise moći ništa uraditi.  Što tada, u tom momentu budeš imao kod sebe, to ćeš ponijeti sa sobom na onaj svijet.

 

Zato, nema opuštanja u džematu i nek svako bude spreman na sve, u svakom momentu. Više nemamo potrebe govoriti o ovom ili onom išaretu. Samo čekamo da počne i kad jednom počne, šta bude biće. Do tada se pripremite. Ubrzano radite na svojoj duhovnosti. Neka vam ni jedan dan ne prođe bez sedžde, jer ko bude bez namaza, on će biti u opasnosti.

 

Sve što spada pod sunnet Božijeg Poslanika s.a.v.s. biće nam od pomoći u tom vremenu. Svaki salavat koji na njega donesemo i svaka nafila koju klanjamo, biće nam od velike pomoći.  Svaka sadaka koju date će vam priteći u pomoć.

 

Ne zaboravote da smo karika u lancu. Mi smo sluge Allaha dž.š. i ummet Njegovog Pejgamberov s.a.v.s. i muridi našeg Šejha k.s. To je taj lanac koji trebate da držite na umu. Pošto smo karika u tom lancu, sva odgovornost koja nam pripada, moramo je ispunjavati.

 

 Imamo odgovornost prema svom Gospodaru da klanjamo namaze koje je propisao, prema Božijem Poslaniku s.a.v.s. da donosimo salavate na njega i  prema svom Šejhu da odrzavamo duhovnu vezu s njim.

 

Ako ne možemo u potpunosti izvršiti svoje dužnosti, koje nam pripadaju u tom lancu, bar da učinimo onoliko koliko smo to u stanju. Ko još nije počeo klanjati nek za početak barem  klanja dva rekata dnevno. Ko ne može da prouči sto salavata, neka prouči bar deset. Neka svaki dan čini Rabbitu sa svojim šejhom, barem pet minuta.

 

 

Bilo da je to dok se vozimo u autu ili kada smo kod kuće, bitno je da sjednemo tri ili pet minuta, da se skoncentrišemo i povežemo naše srce sa srcem našeg Šejha k.s. Ako ne svake sedmice, onda bar jednom mjesečno da prisustvujete našoj zikr halki i da na taj način ispunjavate svoju dužnost kao karika u tom lancu, da se on ne bi prekinuo, jer ako pukne,.onda ćete.se naci u teškoj situaciji.

 

 

Da nam Allah dž.š. da snagu i moć kako bi nam ta teška vremena bila lahka i da se sve nevolje u tom vaktu, spuste na naše dušmane, a ne na nas i da dočekamo selamet i lijepe dane inšallah.

Fatiha!