.

 

 

St Anne's London, ljeto 1997.:

Hutba

Mevlana Šejh Nazim k.s.

Bismillahi-r-Rahmani-r-Rahim.

 

O ljudi! Mogao bih svom narodu ovdje (Turcima koji žive u Engleskoj) pričati sedmicu dana bez prestanka, ali kakve  koristi kad oni trče za dunjalukom baš kao svi drugi zapadnjaci koji su svakako izgubili svoju nadu u život poslije smrti i koji žive u iluziji.

 

Svi narodi svake muslimanske zemlje žele da se vesternizirnizuju, da budu poput zapadnjaka – to je veliki grijeh i pogrešno razmišljanje!

 

O ljudi, slijedite put Islama! Vječni život se može doseći samo teslimijetom, predanošću, a to je značenje islama. Niti jedna druga religija ne vodi ka vječnom životu, samo Islam. Slijedite islamski način života  i spoznaćete zadovoljstvo i sreću.

 

Islam čini da Svemogući Allah bude zadovoljan sa vama! Ako ne zaslužite Allahovo zadovoljstvo ništa vas u ovom životu neće moći učiniti sretnim. Ako Allah dž.š. nije zadovoljan s vama, nema toga na ovom dunjaluku što vas onda može učiniti sretnim.

O ljudi, dunjaluk se bliži svome kraju! Pripremite se! I vodite brigu o svojoj duši!

Ovdje u Engleskoj se kaže: “Čuvaj se!“ (‘Take care of yourself!’ ) Kako? Na koji način da vodimo računa o sebi? To je dobra stvar reći nekome, ali ljudi ne razumiju šta to ustvari treba da znači. Trebali bismo voditi računa o svojoj duši, ne o samo o svom  tijelu!

 

Sačuvajte svoje duše od džehenema, ovdje i na ahiretu! To je dobar savjet svih poslanika i iz Svetih Knjiga. Svako mora voditi brigu o svom vječnom životu, ahiretu. Svako se treba posvetiti hizmetu Allahu dž.š.

 

Fatiha.