DUNJALUK ILI AHIRET:

 

Šejh Ismail effendi

Bismillahir-Rahmanir-Rahim.

Imajte velike ciljeve ,jer insan posjeduje tu moć i snagu u sebi.

Allah dž.š. daje insanu snagu i moć. Što sluga ima veče ciljeve Allah dž.š. mu daje i veču moć. Nemojte da imate male ciljeve ,jer smo mi sluge Sultana svih sultana Allaha dž.š. i imamo veliku podršku.

Ono što želimo Allah dž.š. će nam dati. Zato kada nešto tražimo od Allaha dž.š. treba da tražimo velike stvari. Budući da je On Sultan tražimo od Njega puno toga, postavimo sebi velike ciljeve,velike snove. Sve ono što je dunjalučko to su mali ciljevi. Ono što ćemo tražiti od Allaha dž.š. nek to bude ahiretsko. Pametan čovjek kada nešto traži od Allaha dž.š. tražiće za ahiret.

Faraonova žena Asja molila je Allaha dž.š. rekavši : ” Ne trebaju mi svi ovi dvori samo mi podari jednu malu sobu u džennetu.”

Na ovom svijetu je sve prolazno, da nam dadnu čitav svijet jednog dana ćemo ga opet morati napustiti. Ono što čemo dobiti na ahiretu je zauvijek zato nam naša računica uvijek treba biti za ahiret kako bismo ulagali u svoj žıvot na onom svijetu.

Buduči da živimo trenutno na ovom svijetu moramo se brinuti i o onom za šta smo ovdje odgovorni, ali da nam ciljevi budu usmjereni ka onom svijetu.

Onoliko snage i energije koliko trošimo za dunjalučke stvari isto toliko truda treba da ulozimo i u ahiret. Ako pogledamo oko sebe vidjet ćemo da svako ima neke planove što se tiče dunjaluka.
Neko želi kuću, neko zemlju, neko auto, neko karijeru, neko nešto drugo, svak nešto želi, ali to su sve prolazne stvari. Nekom nije teško da čitav život radi kako bih kupio jednu malu kuću , ali kada je u pitanju ahiret teško mu pada da radi za ahiret
Radite za ahiret, to je zauvijek, beskonačan život. Ako na ovom svijetu budemo malo radili na onom svijetu ćemo puno zaraditi. Za dunjaluk trebamo puno raditi, a malo dobijamo, jer Allah dž.š. nam daje onoliko koliko tražimo. Zavisno od naših želja toliko ćemo i dobiti.

Hz. Ebu Jezid el Bistami je rekao : ‘’ Tek kad sam došao do Allaha dž.š. vidio sam da On slijedi mene, a mislio sam da ja slijedim Njega.’’ Time je želio reći da je bio u uvjerenju da on samo slijedi ono što je Allah dž.š. odredio, međutim kad se je približio Allahu dž.š. uvidio je da On daje ono što mi tražimo od Njega i da smo na taj način do određene mjere krojaći svoje sudbine. Sigurno je Allah dž.š. Gospodar i Vlasnik največe moći, ali je nas poslao na ovaj svijet i dao nam slobodan razum. Dao nam je snagu i moć rasuđivanja. Dao nam je tu odgovornost da sami možemo razlikovati dobro od lošeg i na osnovu toga će nam suditi. Zato si na ovom svijetu slobodan da tražiš onoliko koliko želiš i da radiš šta želiš, a šta god uradiš to ćeš naći na ovom svijetu. Ako radiš dobro naći ćeš dobro na onom svijetu i suprotno. Zato dobro razmisli I sračunaj. Radi za ovaj svijet onoliko koliko ćeš na njemu ostati. Takođe radi za onaj svijet onoliko koliko ćeš na njemu ostati. Ako dobro napraviš svoju računicu doći ćeš do selameta.

Da nam Allah dž.š. podari da na ovom svijetu zaradimo za ahiret i da bude zadovoljan sa nama inšallah.

Fatiha