Liječenje srca zikrom

 

Šejh Nazim el-Hakkani, sohbet od 01.07.1983. godine

 

 

 

Bismillahir-Rahmanir-Rahim.

 

Svako ljudsko biće ima dva srca. Jedno od njih je fizički komad mesa veličine šake a drugo je duhovno srce, neizmjerne veličine i dubine, veće nego svemir!

 

Ako pitate o bolovima u fizičkom srcu, spominjanje Allaha dž.š. je jedan dobar lijek za to, jer daje našim tijelima snagu, te reguliše i pomaže tjelesne sisteme koji utiču na srce da održe bolju ravnotežu. 

 

Ako se vaše pitanje tiče duhovnog srca, srca koje obuhvata čitav svemir, spominjanje Allaha dž.š. je lijek i hrana tom srcu također. Ali da bismo bili bar malo svjesni postojanja i funkcija tog srca, moramo usvojiti određena učenja i održavati određene prakse. Zato što su ova učenja i praktikovanja ono što naše spominjanje čini efikasnim. Postoji pet nivoa (stanja) duhovnog srca.

 

Ovi nivoi su za ljude praktično nedostižni, jer ljudi nikad ne postave stražara na prvom nivou i zato je šejtanu slobodno da uđe po volji i sprovede svoje štetne, zle stvari. Kad ga pustimo da uđe, on nas odmah počne odvraćati od naših duhovnih nastojanja varkama da nema „treninga“, nema „duhovnog nivoa“ i nema „odredišta“. On zaista tvrdi da čak ni prvi nivo nije nikakav nivo, nego samo mjesto gdje gubimo vrijeme čekajući da odemo negdje a zapravo se nema gdje otići. Donoseći ovakve lažne informacije, on se nada kako će nas ubijediti da izgubimo nadu u postizanje duhovnog prosvjetljenja – da napustimo čak i taj prvi nivo i postanemo šejtanske sluge u njegovom kraljevstvu. Ako poslušamo njegove varljive riječi i napustimo svoje putovanje, on će nas zadržati u stalnoj patnji i žalosti poput zatvorenika u tijesnoj ćeliji. Ali ako postavite stražara na prvom nivou svog srca da spriječi šejtana i njegovu vojsku od ulaska, bićete sigurni od ove invazije loših misli i zlih namjera koje bi vas povukle u beskonačnu nesreću. 

 

Ko je taj stražar? Taj stražar je „zikr“, spominjanje Allaha dž.š. Ko spominje Svog Gospodara, on u srcu ima Božansku Svjetlost koja sprečava šejtana i njegovu vojsku da uđu. Prema tome, što ste više u mogućnosti da Ga sponinjete i meditirate, držeći pod prismotrom svoje srce, to ćete biti uspješniji u zaštiti od svog smrtnog neprijatelja.  


Šta je to što nas sprečava od meditacije i samoposmatranja? Kad smo zadržani na niskim željama našeg nefsa, postajemo zaokupljeni i manje oprezni. Tako preko naših želja i šejtan upada. Ali kako možemo pobjeći od zaokupljenosti željom svog nefsa kad su te želje suštinski dio našeg bića? Morate znati da postoje dvije vrste nefsanskih želja: dozvoljene i nedozvoljene. Fizičko tijelo privlače hrana, piće i seksualni život. Sve dok ste živi sebe ne možete spriječiti od želje za ovim stvarima, jer mi smo ljudska bića a ne meleci.

 

Moramo shvatiti da nam od svih stvari koje želimo Allah Svemogući daje samo onoliko koliko je dobro za nas – tačno onoliko koliko će nam omogućiti da budemo skoncentrisani na našu „stražarsku dužnost“. Najbolji stražar nije ni gladan ni onaj koji se prejeo, jer gladan čovjek će napustiti svoje mjesto u potrazi za hranom a proždrljivac će zaspati na dužnosti. Stoga, ako neko sebi ne dopušta ni opravdano ispunjenje fizičke potrebe, posebno seks, niski nefs će mu se divljački pobuniti i napasti ogromnom i bijesnom eksplozijom, koja će ga primorati da svoje potrebe ispuni odmah, bez obzira je li to dozvoljeno ili ne.

 

Iz ovog razloga, naš Veliki Šejh k.s. naredio je svakom muridu da odobri svom nefsu njegova dozvoljena prava i da sluša neke od njegovih zahtjeva – da jedu i piju dobru, zdravu i ukusnu hranu i žene se u skladu s Božanskom odredbom. Ako sami negirate ove dozvoljene užitke, vi prizivate „bolesti srca“ i patićete od mnogih udaraca, nekad u srce, u glavu, u stomak ili u seksualne organe itd. Zbog toga morate imati vodiča da vas poduči kako spriječiti takav napad. Osoba koja pati od tuge u srcu mora hitno potražiti vodiča, isto kao što i žrtva srčanog udara hitno u pomoć poziva ljekara.

 

El-Fatiha