images

Jedan od tih odabranih robova bio je Veliki šejh, Sultanu-l-evlija. Pričao je iz svojih riznica znanja da svaki ajet Kur’ana i svaki hadis Poslanika s.a.v.s. sadrže svo znanje koje se tiče svakoga živog, onoga ko je već preselio ili ko tek treba da se rodi od budućih generacija. Stoga, ako neko analizira ili razmišlja o ajetu Kur’ana ili o hadisu, može steći sposobnost jasnog razlikovanja i tako pronaći put do Svog Gospodara s lakoćom. Ko god krene ovim putem uz časne ajete ili hadis, put će mu biti jasan unutar njega samog, jer je Allah dž.š. govorio Svom Poslaniku a.s. da ljude poziva na jasan, bistar, čist i siguran način. Zato je potrebno svakome da potraži ajet ili hadis i proučava ga kako bi mu oni postali jasni a time će mu se otkriti puno vrijednih stvari i Božanskih Znakova.   

Veliki šejh k.s. rekao je da će svaka osoba izvući korist iz ajeta i hadisa u skladu sa snagom vlastitog imana. Što mu više jača iman, to više koristi osoba može izvući, može roniti sve dublje i dublje u okeane značenja sadržane u njima. Veliki šejh relao je da evlije mogu spoznati barem 24.000 značenja iz okeana jednog ajeta. U kapi vode ne vidite ništa ali pod mikroskopom možete vidjeti milione živih bakterija kako se pojedinačno kreću. Zato nema valjanog prigovora ovome i svako ko tvrdi da jedan kur'anski ajet ima samo jedno značenje, zaista je glupa osoba.

 

Ako se neko protivi, kažemo mu: „Gledaj brate, Allah je Muhammedu a.s. poslao samo jednu knjigu. Pogledaj samo islamski svijet i vidjećeš ogromne biblioteke prepune knjiga a njihov glavni izvor je Časni Kur'an. Milioni knjiga o čitavom nizu islamskih tema (i to vrlo vrijednih knjiga o tome). Odakle onda dolaze sve te knjige?“ One izviru iz živog vrela Časnog Kur'ana i nisu postojale niti su ikako mogle postojati prije nego je Kur'an objavljen. Onda je sitnica reći da evlija može znati bar 24.000 značenja jednog ajeta. Biblioteke se svakog dana šire. Neki islamski autori napisali su stotine knjiga o značenjima Kur'ana a čak i Evropljani, pored muslimana, pišu o njegovim značenjima. Ova generacija može napisati dvije ili tri knjige o svakoj postojećoj knjizi samo kao njihovo pojašnjenje i obrazloženje. Tako vidite da se kur'ansko znanje neprekidno širi. 

 

Ako je to slučaj sa naučnim značenjem Kur'ana, šta je onda sa takvim ljudima čiji učitelj je lično Allah dž.š.? Allahovo znanje je bezgranično i koliko god On dž.š. dijeli Svojim robovima od tog znanja, ipak se nikad ono neće umanjiti. Mi nećemo biti nikad zadovoljni našim nivoom učenja jer ljudi imaji bezgraničnu čežnju za znanjem. Zato je islam najbolji i islam je najviši, jer daje ljudima onoliko znanja koliko mogu poželjeti i objašnjava stvarnost svega postojećeg. Postoji izreka: Čovjek nikad neće biti zadovoljan u pogledu dvije želje – novca i znanja; ko god traži novac, nikad neće reći „dosta“ i slično onaj ko traži znanje neće nikad reći „dosta“. Ova poslovica ističe dvije strane ljudske ličnosti: ego traži beskrajne užitke u ovom životu a duša traži beskonačno nebesko znanje.

 

El-Fatiha