U Božanskoj Prisutnosti nema nikoga ko može dostići stepen našeg Poslanika s.a.v.s. Allah Svemogući njemu je dao najveću počast i nazvao ga Svojim Voljenim. Njemu je pripala najveća čast. Među svim stvorenjima nema niko veći od njega, više počašćen od njega, da više vrijedi od njega. Baš koliko je vrijedan u Allahovoj Prisutnosti, koliko je velik, počastvovan i slavan, isto tako Gospodar želi da i Njegovi robovi Poslanika smatraju takvim. Zbog toga, onoliko koliko vi iskazujete poštovanje Poslaniku, toliko je i Allah zadovoljan s vama i On dž.š. Poslaniku prenosi vaše poštovanje i divljenje. Za ovo nema ograničenja.

 

Mi smo ehli sunnet vel-džemat. Prema sunnetu su i naše vjerovanje i naša vjerska praksa inša´Allah. Do koje onda mjere možemo veličati našeg Poslanika? Osim da ga nazivate Bogom, sem toga možete ga veličati koliko god želite. Ali nemojte ga zvati Bogom jer su kršćani napravili zabunu prihvatajući svog poslanika kao Boga pa su ga i mase ljudi tako prihvatile. Zato su krenuli krivim putem i otišli su u zabludu. Židovi nisu pokazali pravi respekt prema njihovom poslaniku, zato su postali oni na koje se srdžba izlila: „A ne onih koji su protiv sebe srdžbu izazvali” (Fatiha, 7). Na njih se spustio Božanski gnjev.  

 

Mi smo muslimani. Sva djela muslimana, svo religijsko vjerovanje, sve prakse su logične, pouzdane i tačne. Koliko ste dakle u stanju iskazivati respekt prema našem Poslaniku? Radite to koliko hoćete ali ga ne nazivajte Bogom kako kršćani kažu za svog poslanika. Možete ga zvati najvećim, jer je među svim stvorenim bićima on najveći, najvoljeniji, najvredniji. Njegovu veličinu ne mogu potpuno spoznati čak ni drugi poslanici, evlije ni ashabi. Jedino Svemogući Allah poznaje veličinu datu našem Poslaniku s.a.v.s.. Zbog toga Gospodar kaže: „Kad god se moje ime spomene, neka i tvoje ime bude spomenuto, Moj Voljeni“. Tako Allah želi. Zato ko spominje Allaha neka donese i salavat i selam na našeg Poslanika. Zikr je slavljenje Allaha dž.š. a salavat i selam je veličanje našeg Poslanika s.a.v.s..

 

Donosite salavat koliko god možete jer vas on oslobađa od nevolja materijalnog svijeta. Vaša duša dobija utjehu i radost a Božanski Dah života širi se vašim bićem. Može vam se otkriti neko drugačije stanje, zato povedite računa o ovome. Obavljajte redovno dnevni zikr i salavat i selam na našeg Poslanika ako želite smiraj, sreću i lijep život.

 

Ovo inače ne možete steći novcem. Novac ne čini život slađim, ne budite ludi! To su izjave glupih ljudi. Nemojte misliti da je ljudima život sretan kad imaju puno para. Glupost je razmišljati na taj način. Čiji je život lijep? Onima koji puno zikre i koji puno donose salavat i selam na Poslanika, njihovi životi postaju prijatni. Ne onima koji imaju puno novaca. Vjernici, urazumite se. Spominjite Allahovo Ime, donosite salavat na Poslanika. To zaslađuje, smekšava i uljepšava život. Ništa vam neće moći nauditi. Kao što trnje čovjeka nikad neće jako raniti nego samo blago. Tako će Božjom Voljom i vas trnje belaja samo malo dodirnuti a neće vas ozlijediti jer će to biti ublaženo. Spominjite Allahovo Ime i neka je mir na Poslanika.

 

 

Bi hurmetil-Habib bi hurmetil-Fatiha.