Šejh Ismail ef.

Bismillahi-r-Rahmani-r-Rahim.

Neka je hvala Allahu Gospodaru svih svjetova i neka je salavat i selam na našeg Pejgambera s.a.v.s.
Ja Rabbi, samo Ti imaš snagu da zaustaviš zulum na ovom svijetu. Samo i jedan vojnik kojeg Ti pošalješ dovoljan je da ih uništi. Pošalji Svoje lavove, Ja Rabbi, neka prestane zulum. Prestalo je da bude izdržljivo. Mi ovdje sjedimo, a oni muslimane uništavaju i nije samo važno što su muslimani, nego što su to nedužni ljudi, a cijeli svijet šuti. Ne zna se ko je na čijoj strani. Svako nešto govori, ali, ja Rabbi, Ti jedino znaš šta je u njihovim srcima.

One koji se s nama poigravaju, koji izgledaju kao mi, a to nisu, uništi ih, Ja Rabbi. Neka bude šta će biti, Ti si taj koji odlučuje. Mi ne prihvatamo ovaj zulum i samo smo u stanju da se opredjelimo na kojoj smo strani, ali Ti imaš snagu i moć i uzdamo se u Tebe. Da Ti želiš to se može za jedan dan završiti. Sigurno u tome ima neka mudrost, mi možda ne razumijemo, a Ti sve najbolje znaš. Ovo nasilje nas toliko uzrujava, a Tebe sigurno još više, jer to su sve Tvoja stvorenja koja si Ti stvorio.Ti Si njihov Vlasnik, pa ih Ti sačuvaj, Ja Rabbi.
Ko god se igra sa ljudima, ko god im objavljuje rat, sviju ih uništi, jer ko god objavi rat ljudima objavio je rat Tebi. Ti sigurno voliš svakog slugu kojeg Si stvorio bez obzira na njihovu vjersku i nacionalnu pripadnost, važno je da su ljudska bića, svi su oni Tvoje sluge. A one koji žele ljude baciti u jamu, Ti njih baci u tu jamu koju su iskopali kao što je Ebu Džehl pao u jamu koju je sam iskopao. Neka oni koji kopaju jamu čovječanstvu sami upadnu u nju.

Htjeli smo da započnemo sohbet, ali izgleda da je morao početi s dovom. Mi ovdje sjedimo, ali šta god da se dešava na drugom kraju svijeta to se odražava na nas, a to je siguran znak da je ovo pravi duhovni medžlis.
Mi smo samo ovdje fizički zajedno, ali postoji duhovnost, ruhanijet kod koje udaljenost gubi značaj, gdje hiljade kilometara postane kao nekoliko metara i sve nam se pojavi pred očima.
Zato smo htjeli da se prvo divim utjeknemo Allahu dž.š. i da od Njega zatražimo pomoć. Došlo je vrijeme za promjenu hala svijeta u kojem živimo, samo Allah dž.š. još uvijek u čast ovog mubarek mjeseca odlaže kaznu i još je ne spušta, ali kad ovaj mjesec završi sigurno će se s Allahovom dozvolom promjeniti skroz situacija u svijetu.
Zato pripazite na sebe i nemojte da ne odate počast ovom mjesecu i činite dovu svim ljudima. Čuvajte se dalje od mjesta harama, jer sigurno će početi oluja i sigurno će se ta kazna spustiti. Utječemo se Allahu dž.š., jer nemamo drugog mjesta da nadjemo sebi utočište osim kod Allahu dž.š.
Više nema povratka, samo je pitanje kada će se nešto desiti. U čast ovog mubarek mjeseca sve se malo odgađa i neka se svako pripazi kad on prodje. Svako ima grešaka, svako nešto griješi, pa tražite oprost i utječite se Allahu dž.š.

Pejgamber s.a.v.s. je govorio: „ Onaj koji vara ljude nije od nas.“
Oni koji hodaju u muslimanskoj odjeći i varaju ljude neka odustanu od toga,jer se približava dan obračuna. Koliko smo već do sada puta upozorili da vam čitav svijet daju u ruke to nije vrijedno samo jedne kazne koju ćete zbog toga iskusiti. Zar nemaš nikako razuma? Šta mijenjaš i za šta? Šta ti to daju da ti zato mijenjaš svoj ahiret?
Allah je Taj koji zna šta se skriva u svim srcima, zna i ono što ti radiš i ono što ti je u srcu. Zar ti nisi povjerovao u tog Allaha? Kada si rekao da si musliman u kojeg si to Allaha povjerovao? Pošto ne postoji drugi Allah, ti ćeš doći pred Njega i odgovarat ćeš zato odustani od varanja ljudi. Jedno je griješiti i činiti haram, ali drugo je varati ljude. Mi smo sluge i griješni smo, skloni smo svakoj vrsti grijeha i od toga se utječemo Allahu dž.š. To je nešto što se dešava, ali da se varaju ljudi to ne smije biti Za to nema opravdanja, pa odustanite više od toga.

Mnogi će od njih biti kažnjeni, mislimo od muslimana, a isto tako od nemuslimana će mnogi ući u Islam, jer su stajali na strani istine. Njihova srca brane istinu i zato njih neće stići kazna. Možda će ih Allah dž.š. počastiti sa Islamom i mnogi nemuslimani će dočekati lijepe dani koji dolaze. Mnogi muslimani medjutim to neće dočekati. Pazite na sebe, jer ništa nije vrijedno toga.
Šta su ti dali pa da si na to pristao? Vi iako to ne razumijete oni nas razumiju i svako zna sebe najbolje. Možda malo ibadetimo, možda imamo grijeha. Insan može da počini bilo kakav grijeh, pa i onaj koji ne možeš ni da zamisliš, ali samo ako stane pred Allaha dž.š. i dođe tobe i kaže :“ Aman Ja Rabbi, došao sam na Tvoja vrata,“ za njega ima nade i to je nešto drugo, ali svjesno varati ljude, to je nešto ozbiljno. Ko god je na tom putu neka odustane.
Sunce Islama će sigurno izaći i Islam će zavladati svijetom, htjeli to oni ili ne. Naš Šejh k.s. je govorio:“ Kad ne bi ostao ni jedan musliman na svijetu opet bi jednog dana Islam zavladao svijetom.“ Zato neka svako izabere svoju stranu. Ko bude hizmetio na ovom putu on će dobiti svoj udio. Mi smo ti koji imamo potrebu da hizmetimo. Islam će se u svakom slučaju dići na noge i kada njegov nur obasja svijet svačija stvarna boja će izaći na vidjelo.
Ne govorimo ovdje o griješnicima nego o onima koji varaju ljude. Allah dž.š. pokriva grijehe Svojih sluga i to je nešto drugo, ali oni koji mijenjaju boje i oblike i koji čine zulum nad ljudima i oni koji imaju svoj udio u dunjaluku, svi će biti skupljeni na jedno mjesto i tražit će gdje da pobjegnu, jer će njihovo pravo lice izaći na vidjelo. Onda će tražiti gdje da pobjegnu. Nemate kuda ići, jer to će biti dan podnošenja računa i taj dan će sve biti gotovo.

Danas dok još imaš malo vremena, padni na sedždu, dođi na Allahova vrata i predaj se Njegovoj pravdi, pa ćeš možda imati neku šansu, a u suprotnom ti najbolje znaš.

Vrijeme je vrlo blizu i ne mislimo da će se još puno odugovlačiti, takav haber nam dolazi. Ni na koji način više neće biti dato vremena. Danas to tako izgleda, a Allah je Taj koji odlučuje o konačnom ishodu. Sigurna je kazna koja će se spustiti na njih i sigurno je još samo to da je između njih i te kazne ostao još ovaj mesec Rebiu-l-Evvel, a onda će ih sviju stići kazna. Ko god je objavio rat Allahu dž.š. ko god je zlostavljao Njegove sluge,ko god je varao ljude,svi će biti jedno po jedno uhvaćeni. Neki će biti uhvaćeni u grupama ili će biti svi zajedno uhvaćeni,ali dio po dio sviju će ih stići kazna.

Ovo su zadnje opomene. Na nama je da držimo čvrstu vezu sa ovim ovdje. Budite vezani jedni s drugima srcem, držite se dalje od fitne, nemojte pričati loše ni o kome, niti dajte da neko u vašem prisustvu o drugom priča loše, jer to je opasno. Muslimani su braća i trebaju se držati jedni drugih i tako napraviti most preko kojeg ćemo moći preci do selameta. Veza od srca do srca je nešto što će vas povezivati.
Zato nedajte da vam fitna uđe u srce,njer ako se odvojite jedbi od drugih upast ćete u rijeku. To je vrlo važno. Stalno to ponavljamo da vam to uđe u glavu. Nemojte želiti ni jednom muslimanu zlo, pogotovo mislimo na ove prisutne. Kada prekineš vezu sa tim bratom pored tebe prekinut ćeš i vezu sa džematom, a ti nemaš snage da se sam odupreš toj bujici koja će te odnijeti.
To nije ništa teško, jer ako ne možeš to nešto tako lahko prevazići, kako ćeš tek prebroditi dane. Živimo u nadi o ljepšem vremenu i nemamo sumnje da ćemo ga dočekati. Mi znamo ko je na listi. Pazite na sebe. One koje smo uzeli sebi oni su s nama, oni koji nas vole su s nama i oni koje mi volimo su s nama. Dovoljno je samo da ne dozvolite fitni da obuzme vasa srca. Svako ima obavezu prema džematu ukoliko želi da pređe na drugu stranu rijeke i nemojte sami pokušavati preći, jer sigurno ćete vi biti ti koji su na gubitku.

Fatiha!