U ajetu se kaže “pokoravajte se Allahu”, suprotno od toga je nepokornost. Kad izgovorite “Pokoravajte se Allahu i pokoravajte se Poslaniku i nosiocima vlasti između vas”, kome to govorite, drugima ili prvo samima sebi? Čim izgovorite “Pokoravajte se Allahu” vi time iskazujete svoje želje, “Ne slušam tebe nego Allaha dž.š.”.

 

Allah će vas odjenuti potpunim oprostom svaki put kad se taj ajet prouči prije davanja savjeta to jest sohbeta, Allah dž.š. odjene roba u skladu sa datim momentim i ljudima koji slušaju. Meleci vas okruže kad ste u halki zikra čak do Nebesa i sve čini istigfar u vaše ime.

 

Na čemu se zasniva ne tajno značenje Časnog Kur'ana, nego njegovo normalno značenje? Postoji li nešto drugo osim pokornosti? Allah dž.š. nam kaže: “Ili ste pokorni Meni ili Mome neprijatelju Iblisu”, koji je neprijatelj Allaha i ljudi.

 

Zato kad učite Časni Kur'an i dođete do tog ajeta znajte da on predstavlja glavu. Kao što smo već rekli, svi imamo isto tijelo i ako odstranite glave svi će izgledati isto. Hoće li se iko razlikovati? Ne, neće uopšte. Šta vas čini različitim? Šejh Abdullah Dagestani k.s. rekao je: “Glava svakog sohbeta je ‘Pokoravajte se Allahu’ jer to čini da se razlikujete jedni od drugih ovisno o vašoj stvarnoj pokornosti – da li ćete se pokoriti ili ćete se raspravljati kao što neki ljudi često rade? Oni se raspravljaju jer njihove strasti ne mogu prihvatiti nikakav savjet od strane drugih a zato što nefs želi da se suprotstavi svemu, iako to može biti i pogrešno.

 

Vaš ego govori: “Ne, ne, ne, ti ne razumiješ! Ja ovo radim ispravno! Prepireš se sa mnom jer me mrziš i misliš da nisam u pravu”. Svi smo mi baš ovakvi. Dakle, sohbet sa grupom otklanja težinu sa nas i čini nas lakšima, jer Allah dž.š. kaže: “Allahova ruka je uz džemat” (et-Taberani). Ovo znači da su Allahova ljubav i briga za nas kad sjedimo u društvu spominjući Ga, i uprkos onome lošem što radimo to zajedničko spominjanje doprinosi da nas On dž.š. i dalje voli.

 

Šta je Sejjidina Ali r.a. rekao ashabima r.a.? Rekao je: “Čitav Kur'an Časni zasniva se na jednoj stvari a to je mehafetullah – znati da nas Allah dž.š. posmatra u svakom momentu i brinuti se da ne učinimo nešto pogrešno da Njega ne bismo učinili nesretnim. Da li se Allah dž.š. smiješi i je li Allah ponekad nesretan? Jeste, jer može biti nesretan zbog Svoga roba – “Dao sam ti sve a ti mi se ne pokoravaš”. Koliko puta svakog dana izgovorimo Kelimei-Tevhid “la ilahe illallah”? Ima dana kad izgovaramo a ima dana kad to ne radimo. Najbolje riječi kod Allaha dž.š. su da se uči “la ilahe illallah Muhammedun Resulullah”.

 

Zbog toga moramo znati da je sohbet baziran na pokornosti, kao što je danas jedan od nas mašaAllah prošao test na kojem obično uvijek padne. Zašto da mu se ne osmijehnemo? Nadamo se da smo svi položili testove. MašaAllah, vidim da dolazi još više žena i djece i da će nam se pridružiti, ali oni trebaju i da proučavaju i uče akidu – islamsko vjerovanje, a ne samo da dolaze na zikr. Tome ih mogu podučavati drugi muridi, dok se za držanje sohbeta kroz koji prisutni jačaju, ipak mora imati posebna dozvola. Da nas Allah nagradi i oprosti nam.

 

 

Ve min Allahi t-tevfik bi hurmeti l-habib, bi hurmeti l-Fatiha.