Šejh Ismail ef.  

Bismillahi-r-Rahmani-r-Rahim.    

 

 

Neka je hvala Allahu Gospodaru svih svjetova i neka je salavat i selam na našeg Pejgambera s.a.v.s.  

 

Pazite na sebe. Pazite na svoj iman. Pazite na svoje tijelo. Približavaju se teški dani i oni su ustvari već počeli. Elhamdulillah, mi to previše ne osjećamo, ali se nalazimo u teškom vremenu i još će biti teže. Zato pazite na svoje duhovno i fizičko stanje. Budite na čistim mjestima i neka vaša hrana i piće budu čisti i budite sa čistim insanima da vam ne naškode vašem imanu.

I onako je u današnje vrijeme teško sačuvati iman, a ako idete na pogrešna mjesta možete se dovesti u još težu situaciju. Budite sa lijepim insanima. Budite sa onima koje ćete voljeti u ime Allaha i koji vas podsjećaju na Allaha dž.š., a ako imate sreće i prilike budite sa Allahovim prijateljima-evlijama. U časnom Kur'anu se spominje da treba da budemo sa njima. Allah dž. š.  nas ne obavezuje da budemo dobri, jer je to teško, ali nam savjetuje da barem budemo sa onima koji su dobri.

Budite sa dobrima da bi se vaše ime zapisalo pored njihovih. Dobro pazite s kim sjedite, jer s kim si takav si. Vremenom ćeš i ti postati kao i oni. Ako sjedite sa dunjalučkim ljudima, postat ćete i vi dunjalučari. Ako sjedite sa narkomanima i vi ćete postati kao i oni. Ako sjedite sa Allahovim prijateljima njihov nur će i vas obasjavati. Ako sjedite u zikir halki nur zikra će vas obasjati. Zato pazite s kim sjedite.  

 

Obucite duhovni štit, a štit je salavat i izgovaranje Allahovog imena zikrullah. Donositi tekbir je štit. Barem da po sto puta proučite to će vas zaštititi. Povedite računa da ste uvijek pod abdestom i neka vam ni jedan dan ne prođe bez sedžde. Svako je u nekom svom halu i u posebnom duhovnom stanju i svako nosi svoj teret. Zato svak,prema svojim mogućnostima ,treba da odredi sebi dnevnu vazifu koju će učiti svaki dan.

 

Oni koji ne klanjaju neka bar klanjaju dva rekata dnevno, jer nema sigurnosti za one koji ne klanjaju. Šta god radio nemoj zaspati, a da ne klanjaš barem dva rekata. Oni koji su tek počeli klanjati nek paze na svoj namaz, neka se ne opterećuju s time da naklanjaju do sad propušteno nego neka se skoncentrišu na to da redovno klanjaju pet vakat namaza, a ako propuste jedan vakat namaz, neka naveče ne legnu spavati, a da ne otklanjaju to što su danas propustili. Recimo da su danas pošli klanjati, piše im se ono što su do sada propustili. To se neće naravno zaboraviti, ali neka se prvo ustale u klanjanju pet dnevnih namaza i da od sada ne budu imali nikakvog duga. Oni koji inače klanajaju, neka to pojačaju sa nafilama, koliko ko može. Pričali smo vam koje je sve nafile klanjao naš Šejh k.s. : osam rekata noćnog namaza-tehedžuda, dva rekata išrak namaza, osam rekata duha namaza, dva rekata nafile pred akšamski farz i šest rekata salatu-l-evvabin poslije akšamskog farza. Od toga koliko možete klanjajte i time ćete sačuvati svoje svakodnevne namaze, znači svih pet vakat namaza ćete uzeti pod zaštitu. Što više budete čuvali namaz to će vam iman biti bezbjedniji, jer ono što najviše trebate čuvati je vaš iman i na ovom svijetu i na onom. Iman će biti vaš prijatelj na ahiretu i u vrijeme Dedžalove fitne iman je taj koji će vas štititi.  

 

Obratite pažnju na ovo što govorimo da budete rahat u tim teškim vremenima, jer je sada velika opasnost da skrenete s puta. Ne obraćamo se ovom prilikom samo vama nego svima. Neka svako obrati pažnju. Neka ne kažu neće ništa biti. Za jedan dan se može promijeniti svijet, pa i za sat vremena. Može doći takav momenat da će nakon sat vremena sve već biti kasno. Prije tog momenta zaštitite sebe. Nemojte biti sa onima koji čine zulum. To je najveća vrsta podjele pred dolazak Mehdija a.s.  Mehdi a.s. neće biti sa onima koji su na strani zulumčara, a to ne zavisi ni od nečije vjerske niti nacionalne pripadnosti. I muslimani koji budu sa onima koji čine zulum će biti uništeni. Zato pripazite. Zbog neke male dobiti nemojte stavljati svoj ahiret u opasnost, jer to što ćete time dobiti sigurno nije od Allaha, pa nema vrijednosti. Nema toga što vam ti zulumčari mogu da ti daju, a ako prešutiš ono što oni čine i ti postaješ saučesnik u tom zlu i sve dok sjediš s njima ti se računaš kao dio njih i sve dok od njih očekuješ neku dobit ti se računaš da si sa njima.  

 

Allah dž.š. je Sultan svih sultana. Nema toga što nam On ne može dati. Nema toga ko je bogatiji od Njega, nema toga ko je moćniji od Njega. Pa zbog čega onda ideš na pogrešna vrata? Neka se svak pribere inače će poslije ispaštati. To svako zna, ali je do njega da izabere pravi put, jer svako ima svoj razum, ali mu se čine slatkim te prolazne dobiti.

Ne boj se ništa. Sve ono čega se odrekneš u ime Allaha, Allah ti neće uskratiti. Ako si nešto izgubio radi Allahovog zadovoljstva sigurno te Allah neće ostaviti nezadovoljnim. Pitat će:  “Izgubio si to zbog Mene, pa šta želiš zauzvrat toga?” Nema toga što vam On ne može dati samo budi na Allahovom putu i ne boj se. Ne boj se i ne uzrujuvaj se zbog onog što ćeš izgubiti, jer onaj koji će ti to nadoknaditi je Allah dž.š. ali ako ostaviš Allahov put radi njih, nema toga ko te može spasiti, a i oni za kojim trčiš i oni će tražiti gdje da se sakriju od straha. Zato nemoj trčati za slabima nego trči za hakikatom. Sigurno je vlasnik moći Allah d.š. Oni nemaju nikakvog kuvveta. Samo im još Allah dž.š. daje vremena da bi se pokajali. Želi da vidi ko je sa Mnom, a ko sa njima. Njihova snaga je nula.  

 

Zato pazi na sebe i dok ne dođe to vrijeme čuvaj svoj iman, a onda će svakako doći Mehdi a.s.  

 

Da nam Allah dž.š. sačuva naš iman i da budemo od onih koji će dočekati Mehdija a.s. i da nas sačuva od Dedžalovog šerra , inšaAllah.  

 

Fatiha!