Šejh Ismail ef.  

Bismillahi-r-Rahmani-r-Rahim.  

 

 

O vjernici, nakon što kažete da vjerujete , zar mislite da nećete biti iskušavani. Kad kažeš da vjeruješ to je tek početak. Znači da si tek krenuo ovim putem. Allah dž.š. će te iskušavati, iskušavat će te poteškoćama i obiljem će te iskušavati.

 

Svačiji hal i iskušenje je različito. Svako će na neki način proći kroz iskušenje.  Allah dž.š. nije nikome dao teret teži nego što može podnijeti. Ko čvrsto stajao na svojim nogama sigurno će proći iskušenje. Insan treba to da zna i da izdrži, a Allah dž.š. je onaj koji daje i koji uzima.  

 

Hadži Bajram Veli (neka njegov berićet bude nad nama ) je rekao : ” Ti si onaj koji daje i Ti si onaj koji uzima, šta imamo osim Tebe.”  

Šta imamo osim Allaha dž.š. Ako želi daje u izobilju, ako želi iskušava nas poteškoćama.  

 

Kad smo u izobilju onda šućuramo, a u poteškoćama saburamo. Naš hal ne treba da se promjeni. Naš cilj i nada je da dođemo na taj nivo da nam je iman toliko jak da kad bi nam davali čitav svijet  u našem srcu se ne bi ništa promjenilo koliko kad zatreperi list na grani. Isto tako da nam se sve i uzme na svijetu da nam ni tad ne zatreperi taj listić.

Allah dž.š. voli one koji su u takvom halu. Naravno to je najveći stepan vjerovanja, ali i samo vjerovanje u taj put znači da mu pripadamo.  

 

U početku iskušenja budu mala. Kad Allah dž.š. uzme nešto od tebe i ti budeš strpljiv i bez pogovora i žaljenja se suočiš sa tim On će ti sigurno umjesto toga dati nešto još bolje i sigurno će ti povećati tvoju duhovnu deredžu. Zato žaliti se nije nešto što priliči muslimanu.

U svakom halu on je zadovoljan sa odredbama Allaha dž.š.  

 

Jedan derviš je otišao kod ljekara, boljela ga je noga. Ljekar ga je pitao u čemu je problem, a derviš je odgovorio: “Nema problema, samo nam je Allah dž.š. učinio mes po nozi i upitao nas za zdravlje.”

To je njegov edeb. Insan treba da bude u tako lijepom duhovnom halu. Da se uvijek ne žali “ovdje me boli, ondje me boli” , jer nas to Allah dž.š. pita za zdravlje, iskušava nas da bi nas doveo u bolji hal i približio nas Sebi. Ako insan prođe to iskušenje i položi taj ispit on će se približiti Allahu dž.š. Trebaš znati da ako ti se nešto desi u životu što te udaljava od Allaha dž.š. onda je to kazna, a ako te nešto Njemu približava onda je to iskušenje, ali to je vec druga tema.  

 

Zato obratite pažnju na svoj hal. U najtežim momentima najbrže stiže pomoć. Onda kad nam srce najviše omekša je to kad smo najtužniji i to je normalno. Ako se ne žalimo onda će nam Allah dž.š. poslati nagradu za sabur i čak će nas hvaliti pred melecima.

Poslat će ih i pitati u kakvom je stanju taj Njegov sluga, On sigurno sve zna ali želi da pokaže svojim melecima obraćajući im se:”Ovaj Moj sluga je u teškom stanju. Kako se ponaša? “

Meleci onda odgovaraju:”Ovaj Tvoj sluga sabura i zahvaljuje.” Ako te meleci zateknu u takvom halu to je za tebe velika čast. Allah dž.š. onda kaže:”Tom slugi sam iz Svoje časti oprostio”.

Treba u takvom halu čekati. I našem Pejgamberu s.a.v.s. je u najtužnijim momentima došla nagrada.

 

Neka vaš hal bude lijep i da budemo od onih Allahovih sluga koji su zadovoljni, koji šućuraju i strpljivi su.  

 

 

 

Fatiha.