Mevlana šejh Nazim k.s.

 

   Bismillahir-rahmanir-rahim.

 

Allah dž.š.  je krunisao ljude.  Nijedno drugo stvorenje ne nosi Njegovu krunu, samo ljudi.

 

Čak niti meleki.  I On kruniše svakog podjednako muškarci ne smiju gledati žene manje vrijednima, niti žene ne smiju gledati muškarce više vrijednima!  On kruniše vas jednako sa Božanskom službom morate svi biti ponosni da budete Njegove sluge.

 

Allah dž.š. je stvorio ženu od džemala, okeana ljepote, a muškarca od snage, od kemala, perfekcije. Niko nije bolji od drugog, morate ovo prihvatiti! Da On nije stvorio ženu od ljepote, koju muškarac ne može sam dosegnuti, muškarac se ne bi mogao zaljubiti; i da On nije stvorio muškarca od perfekcije, žene ne bi trčale njima u sklonište. Kada se spoje zajedno to je perfekcija perfekcije.

 On kaže:“Djeco Ademova“, ne sinovi Ademovi, niti kćeri Ademove.  Ne, djeco Ademova. Titule vas nečine boljima, pozicije vas ne čine boljima  Vi ste jednaki!

 

Samo pokušaj biti blagoslovljen sluga. Postoje dvije vrste sluga: blagoslovljene sluge i proklete sluge; proklete sluge će skončati, blagoslovljeni nikada neće skončati.

 

Traži da budeš blagoslovljen sluga. Započni dan sa:“La ilahe ilallah Muhammedun Resulullah, O moj Gospodaru čuvaj mi ovaj dan u Tvom Božanskom hizmetu, službi, i nijetim sutra da budem u Tvom hizmetu, službi.“

 

Onda, ako preseliš u snu, bit’ ćeš u Božanskoj Službi do kraja vremena. I shvati da bi trebao biti sretan u Božanskoj Službi. Budi sretan!

 

Ako nisi sretan, misli o nečemu što ćete učiniti sretnim! Svi završe na mezarju; bez obzira koliko čekova stavio u tabut, nikada neće biti od njih kakve koristi!

 

Znaj da sam ja onaj koji neće ostaviti niti jednog zlikovca, demona, šejtana na Zemlji! Njihovi zadnji sati se odbrojavaju! Demoni se….(šejh širi uši i pravi zapanjenu ekspresiju!) Posjetit’ ću tvoju prodavnicu (govoreći jednom gospodinu koji ima antikvarnicu) da uzmem mač za odsijecanje šejtanskih glava!

Fatiha.