RAZUMIJETI BOŽIJEG POSLANIKA S.A.V.S

Šejh Ismail effendi

Bismillahi-r-Rahmani-r-Rahim.

 

Život našeg Pejgambera s.a.v..s.. je nešto što trebamo detaljno proučavati i dobro shvatiti da bismo  to znanje onda mogli primijeniti u svom svakodnevnom životu. To znači slijediti Sunnet Resulullaha s.a.v.s., ne samo čitati knjige, nego shvatiti sve u vezi njegovog života i to što shvatimo pokušati i praktikovati.

Allah dž.š. je poslao Časni Kur'an da se prema njemu ravnamo da bi nam on učinio život na ovom svijetu sretnim. Pejgamber s.a.v.s. je to pokazao svojim primjerom, svojim načinom života.

Njegova nijedna riječ nije bila upućena bez konkretnog razloga.

 

Svi događaji u njegovom životu imali  su posebno značenje, kojima je Allah dž.š. ljude upučivao na pravi put, put koji će slijediti i da im ti događaji budu ibret, da ih navede na razmišljanje. 

Allah dž.š. mogao je da direktno pošalje Časni Kur'an i da ljude o svemu uputi. Onda Muhammed a.s. ne bi prolazio kroz teškoće kroz koje je prolazio. Mogao mu je samo dati upute šta da radi, a šta da ne radi i on je se tada mogao povući.

 

Međutim, Allah dž.š. je htio da kroz stvarne događaje iz života Svog Pejgambera pokaže ljudima pravi put i da im on bude primjer.

Ako želimo da izvučemo pouku, možemo naći bezbrojne primjere u životu Muhammeda a.s. i svako od nas može u njima naći odgovor na svoja pitanja.

Samo kad bi se skoncentrisali na sohbet od prošle sedmice u vezi Ta'ifa mogli bismo na tu temu čitavu jednu godinu govoriti.  Svako bi mogao iz samo tog jednog događaja izvući pouku za sebe.

 

Da je to samo bio jednostavan događaj o tome kako je Pejgamber s.a.v.s. otišao u Ta'if, kako je pozivao ljude u vjeru i bio odbačen, to ne bi imalo neko značenje.

Ali kada uđemo u detalje te priče onda vidimo da je to nešto drugo. Shvatićemo da je od svih stvorenja na svijetu najbolji Muhammed a.s. i da niko ne može biti bliži Allahu dž.š. od njega, ali da je i pored te činjenice doživio tako teške trenutke. Neka oni koji streme da budu lideri u islamskom svijetu sebi iz toga izvuku pouku. Ko god da je u pitanju bio hodža, alim ili šejh njegova svrha ne bi trebala biti da naređuje ljudima, nego da im hizmet čini. 

Kako će se insan ponašati u ovom životu? Neće mu ništa doći spremno, nego treba da se potrudi za sve i da se strpi kod poteškoća.

Kao što je Pejgamber s.a.v.s. bio protjeran iz Meke, a onda se vratio i osvojio Meku. Mogao je odustati i ne bi ništa postigao. Saburao je, bio odlučan i na kraju je uspio. 

Kako da ljudi slijede jednog lidera? Neka se ugledaju na ashabe Božijeg Poslanika s.a.v.s., neka vide koliko su oni voljeli Poslanika s.a.v.s. i na koji su ga način slijedili. Iz toga se isto može izvući pouka.

 

Zato treba dobro shvatiti život Pejgambera s.a.v.s. Svako može za sebe izvući neku pouku, neku lekciju iz njegovog života, jer nema nijednog pitanja, a da na njega ne možemo naći odgovor u

životu našeg Pejgambera s.a.v.s.

Zašto je Muhammed s.a.v.s. živio život običnog čovjeka na ovoj zemlji? Kako bi svaki obični čovjek mogao da se poistovjeti s njim. Da nije tako Allah dž.š. nikad ne bi dozvolio da Njegov Miljenik prolazi kroz takve poteškoće, nego sve u cilju da pokaže ljudima pravi put, da svako svoj život usmjeri prema Sunnetu i prema Časnom Kur'anu, jer nam nema drugog puta.

 

Svi drugi putevi vode negdje drugo, samo Kur'an i Sunnet Muhammeda a.s. vode Svemocnom Allahu. 

Zato se dobro trebamo čuvati Kur'ana i Sunneta Božijeg Poslanika s.a.v.s. Iako je težak početak tog puta, njegov kraj je Rahmet. Trebamo praktikovati sve ono što shvatamo iz Islama, ali i ono što ne shvatamo, jer će nam Allah dž.š. sigurno pokazati kakva je mudrost, hikmet u tome.

 

Da nas Allah dž.š. nikad ne odvoji od svog Kur'ana i od Sunneta Muhammeda a.s. i od puta onih koji su išli putem Kur'ana i Sunneta i da na kraju ovog puta budemo sa onima koje volimo inšallah.

 

Fatiha!