Šejh Ismail ef.    

Bismillahi-r-Rahmani-r-Rahim.  

Hvala Allahu Gospodaru svih svijetova i selam na našeg Resulullaha s.a.v.s.  

 

Šućuramo Allahu dž.š. koji nam je podario da budemo muridi našeg Šejha k.s. To je veliki nimet. Biti u ovom duhovnom lancu je veliki nimet. I biti Allahov sluga je velika čast .

 

Biti Allahov sluga nije tako lahko. Veliki je nimet biti i pripadnik ummeta Muhammeda s.a.v.s., ali ni to nije jednostavno. Sve to ima svoju cijenu i moramo proći kroz razna iskušenja. Allah dž.š. će nas iskušavati. da vidi koliko čvrsto stojimo iza onog što govorimo.

Da li vjerujemo onoliko koliko to tvrdimo ili su to samo prazne riječi. U početku je dobro i kada je to barem na riječima, ali nije dovoljno, nego te riječi moraju da se manifestuju i u našem srcu.

 

Ono što je samo na jeziku, lahko je dostupno šejtanu i tako može da nas namami u svoju zamku, ali kada iman obuzme naše srce, onda je puno teže da nas šejtan obmani. Zato treba da idemo dalje, da nam se srce aktivira, da počnu da funkcionišu letaifi srca i da nam duša postane aktivna. Sve je to jedna cjelina i kad sve to zajedno počne da funkcioniše onda postajemo poput rakete.

 

Ne možemo više mirovati nego idemo gore.  Gravitacija ne može više da nas zadrži, duša ide gore. Iako je naše tijelo ovdje, duša će nam putovati drugim svijetovima.  Zaista je to ono radi čega je insan stvoren. Treba da otkrije sve te tajne, da ih skupi, da sve sabere i da sazna zbog čega je stvoren.  

 

To su vrlo duboke teme. Mi to danas vrlo olahko shvatamo. Postoji duga obuka koja tome prethodi. Ko bi danas to izdržao?! Zato i jeste prednost življenja u ahiri-i-zemanu ta što i ako mi toga nismo svjesni, mi prolazimo kroz određenu duhovnu obuku. Ako smo duhovno vezani za nekoga čiji lanac prenošenja duhovnosti vodi sve do Pejgambera s.a.v.s. to će biti lakše, jer će se bez našeg znanja na nama vršiti duhovne operacije. Moći ćete doći na duhovnu deredžu koju imaju oni koji provode dugo vremena u halvetu-itikafu i u zikru.  

 

To je slično kao kad je neko pod narkozom, uspavaju ga i onda operišu na njemu. On ništa ne osjeća, ali oni na njemu izvrše sve što je potrebno. Tako danas stvarni Allahovi prijatelji-evlije čine duhovnu operaciju na nama.  Oni obavljau ono što je našoj duši potrebno, a da mi toga nismo ni svjesni. To je nešto što je privilegija onih koji žive na ovom teskom vaktu, u ahir-i-zemanu, u doba koje prethodi kraju svijeta.

 

Da smo živjeli prije nekih dvjesto godina, morali bismo proći kroz vrlo težak duhovni trening da bismo mogli dostići određeni duhovni nivo, ali danas nam je omogućeno da sa malo truda postignemo puno.  

 

Ovaj zikir koji učimo i ibadet koji činimo je vrlo važan za našu dušu. Možda da ibadetimo pedeset ili sto godina ne bismo mogli primiti ono što primimo u jednom medžlisi zikru, jer čovjek ne može napredovati samo sa svojim ličnim trudom i ibadetom. Može, ali vrlo sporo.  

 

Međutim ako Allahove evlije spuste svoj mubarek pogled na njih, onda će vrlo brzo duhovno napredovati, kao što je naš Pejgamber s.a.v.s. svojim nazarom učinio da njegovi prijatelji postanu ashabi. Dovoljno je bilo da ga jednom vide i da dostignu duhovne deredže.  

 

Tako da je između onih koji su ga vidjeli i onih koji ga nisu vidjeli postojala velika razlika. To je čast jednog Pejgambera. On kad gleda, on gleda sa Allahovim nurom i onaj kome je to suđeno ima koristi od toga. Zato je razlika u duhovnim deredžama onih koji su ga vidjeli i onih koji ga nisu vidjeli. Čak i ashabi koji su ga samo jednom vidjeli imaju veći duhovni nivo nego neke evlije.  

 

Poslanik s.a.v.s nas je ostavio Allahovim prijateljima, evlijama na amanet, pa ih zato tražite i nastojte da od njih primite fejz da možete nastaviti svoj duhovni put pod njihovim mubarek pogledom. Onda će vam biti lahko.

Ako budete išli sami, ići ćete sporo.  

 

Elhamdulillah, fejz koji smo primili u ovoj mubarek noći nas je učinio sretnim. Primili smo lijepe vijesti koje su nas obradovale. Svakako smo prošlog Lejletu-l- berata, kad je zapisano sve sto će se desiti u ovoj godini, govorili o ovim događajima i sve se obistinilo. Rekli smo da oni koji čine zlo i zulum u svijetu, da će početi da se plaše i zaista je tako. Traže mjesto gdje da se sakriju. Iako imaju toliku moć, oni se tresu od straha. Ne shvataju kako.

Odakle potiče taj njihov strah. Imaju toliku vojsku i moć da mogu u jednom momentu da preokrenu cijeli svijet. Zašto se onda boje? Allah im ulijeva taj strah u srce. Šta oni misle odakle im dolazi snaga i moć?  Sada su njihovi dani odbrojani. Šta god su pokušali nije uspjelo.

 

 Sve igre koje su igrali, sve im se to vratilo. Samo im je jedna stvar preostala, a to je da prouzrokuju svjetski rat, ali će biti kao da sijeku granu na kojoj sjede. Iako čitav svijet pripada njima, oni će biti uništeni.  

 

Šta još hoće  kad ionako posjeduju sve na svijetu?  Prekoračili su granicu. Ušli su u zonu Allahovog autoriteta i čine zulum nad Alalhovim slugama. Tu treba da se zaustave. Sve što postoji je Allah dž.š. stvorio i ko dirne u to objaviće rat Allahu dž.š. i sukobiće se s Njim.   

 

Naš Šejh k.s. je bio veoma tolerantan, ali jedna od stvari koju nikako nije volio je da neko našteti njegovim muridima. Ko god bi dirnuo u njegovog murida nešto bi mu se desilo. Tako i Allah dž.š. ne voli da neko dira u Njegove sluge. Ko god na nese zlo Njegovim slugama, treba da bude spreman na posljedice, na ono što će ga poslije snaći i spreman da za to ispašta.  

 

Njihovi valovi su završeni. Više nema trećeg, četvrtog, petog vala. Sada dolaze Allahovi valovi. Već je Allahov prvi i drugi val došao i pomeo je neka mjesta .  

 

Sada smo u mjesecu Redžebu. Malo više od dvije sedmice je ostalo od Lejletu-l-berata i do tad nastojte da vaše ime bude zapisano na čistoj strani, jer u noći Berata biće zapisano sve što će se desiti u narednoj godini.

 

Ko će preživjeti, ko će umrijeti, sve. Oni koji su bili na listi da umru prošlog Berata sada više nisu tu i sada će biti zapisani oni koji će preseliti u sljedećoj godini. Zato nastoj da budeš na čistoj strani. Obrati pažnju na svoj hizmet Allahu dž.š.  

 

Kao prvo, drži se podalje od zulumčara, od svih onih koji nekome na bilo koji način čine nažao,  jer oni će svi biti uništeni. Nemoj slučajno da pokušavaš da budeš s njima. Ko god je s njima doživjet će krah.  

 

Ovo je posljednja prilika. Za one koji čine zulum više nema šanse, ali oni koji su negdje između, ako se pokaju, mogu još uvijek da pređu na pravu stranu. Obrati pažnju na svoj hal i budi na pravoj strani.

 

Treći val će biti strašan.To će se desiti poslije Lejletu-l-berata i dok ne krene taj treći val ti nastoj da pređeš na pravu stranu. Prekontroliši se i ispravi svoj put, jer poslije noći Berata, tj. 15-tog Šabana ove hidžretske godine, desit će se zastrašujuće stvari. Mnoge vlade će pasti, mnogi predsjednici država će biti smijenjeni.

 

Njih sedam je svakako izbrisano. Mi ne govorimo o onima koji su zvanični lideri, nego o onima koji upravljaju njima iza zavjese. U drugom valu oni su bili očišćeni, a treći val će ih sviju potopiti.  

 

Dovoljno je za danas.  

 

Da nas Allah dž.š. ne odvoji od Svog pravog puta.  

 

Fatiha !