Šejh Ismail effendi.

.

Bismillahi-r-Rahmani-r-Rahim.

 

Kad musliman gleda, on gleda sa Allahovim nurom.  U tome je mudrost, ali to je kod onog muslimana koji je mu'min. Njemu ne priliči samo da gleda, nego kad gleda da gleda sa hikmetom-mudrošću. Treba da u svemu traži hikmet, jer Allah dž.š. je sve stvorio sa hikmetom. Ništa nije tek tako stvorio.

 

Sve što Allah dž.š. uradi je lijepo i ono je u savršenom skladu. Ništa što je On stvorio nije bez razloga tako i ništa ne može biti bez Njegove dozvole. Samo ako Allah dž.š. dozvoli, nešto može da se desi. Može biti hajr ili šer, ali ono što izgleda šer je ustvari hajr, jer sve što dolazi od Allaha dž.š je hajr.

 

Kad musliman nešto gleda treba da se pita zašto je to tako. Treba znati da je to Allah dž.š. stvorio sa nekim razlogom i da u tome ima neka mudrost i šta god se desi da postoji u tome mudrost. Mumin odmah treba da se postavi u skladu s tim. Ako je ono što vidi hajr, treba da šućura. Treba da kaže: „Elhamdulillah,šukur Ja Rabbi“.
Mi to ne zaslužujemo,to je od Allahove Milosti. Mi ništa ne zaslužujemo, ali Allah dž.š. iz svoje milosti daje i ono što je na nama je da budemo zahvalni. Onda će se taj nimet, ta Allahova opskrba umnožiti, a Allahove riznice su nepresušne.

On daje, a ništa Mu ne nedostaje i zato ako Božiji Sluga šućura, njegova će se nafaka povećati, a ako zaboravi to, onda će i ono što ima izgubiti.

Ono što je šer, što je loše, Božiji sluga opet treba da gleda sa zahvalnošću. I treba da se pita:“ Gdje sam pogriješio? Sigurno sam negdje pogriješio pa mi se to zlo desilo“.

 

Kao što smo rekli, ništa se ne može desiti bez Allahove dozvole, pa ako ti se nešto loše desilo znači da si sigurno negdje pogriješio.

Sada se trenutno dešavaju loše stvari u svijetu i svako se pita šta da radi i boji se, a strah nije nešto što priliči muslimanu, nego treba odmah da se zapita zbog čega je to. Ako se neki belaj spustio, treba se pitati zašto je to tako. Da li je to sa Allahovom dozvolom?

Da!

Gdje ćeš onda pobjeći?

Ako postoji neko bezbjednije mjesto, onda možeš tamo pobjeći, ali jedino kuda trebaš bježati je u Allahovo prisustvo i odmah raširi ruke i reci:

Aman ja Rabbi, reci, tobe ja Rabbi!” Sigurno smo negdje pogriješili i kajemo se i za ono što znamo i za ono što ne znamo i traži da nas Allah zaštiti. Onda nam se ništa ne može desiti.

Da budu svi bolesni oko tebe, ti se nećeš razboliti. Međutim, ako se ne utječeš Allahu dž.š.od te bolesti i na svoj način pokušavaš da se zaštitiš, nećeš se moći zaštititi, jer nema mjesta gdje možeš od Njega pobjeći.

Ako hoćeš pobjegni na najvišu planinu i u najdublji okean, ali ne možeš se od Njega sakriti, opet će te naći i znaj da si na pogrešnom putu.

Umjesto da se okreneš Allahu, ti si se okrenuo sebi i onda se ne možeš spasiti. Ako se Njemu okreneš spasit češ se.

Ovo što se sada dešava je zbog toga što Allah dž.š. želi da ljude navede na razmišljanje,jer svi su ljudi većinom izgubili ljudskost. Zapali su u dunjaluk i zaboravili su na Allahovo postojanje. Možda Ga nisu zaboravili verbalno, ali njihovo ponašanje, njihov hal govori koliko su oni daleko od Allaha dž.š.

 

Oni koji se oko dunjaluka toliko trude svaki dan, nemaju ni pet minuta slobodno za Allaha dž.š. Skoncentrisali su se na dunjalučke poslove, a Allahove su zaboravili. Onda za njih nema hajra ni na dunjaluku, ni na ahiretu i ne mogu ni da zamisliti šta im se sve može desiti.

Ako ti dadneš prioritet onom što je Allahovo, Allah će ti svakako dati na dunjaluku sve što ti treba. Kad je vrijeme namaza, klanjaj. Ne može biti nikakav drugi posao važniji od toga.

Recimo da si negdje među ljudima ili da nemaš vremena, onda možeš u sebi klanjati. Zatvori oči i klanjaj taj vakat namaz i tada će taj momenat biti posvećen Allahu dž.š.

Ako nisi u prilici da uzmeš abdest, onda uzmi tejemum. Ako ne možeš naći džamiju, klanjaj na zemlji. Ako si negdje među ljudima, skloni se negdje u kraj i klanjaj sjedeći, ali pokaži Allahu dž.š. da nisi zaboravio ono što ti je On naredio.

 

Ako zapostaviš namaz, ako zapostaviš post,onda ne očekuj nikakav hajr na dunjaluku. Ako želiš da budeš spreman za velike talase koji dolaze, onda se okreni Allahu dž.š.

Oni koji ne klanjaju namaz, oni će biti u opasnosti. Naš Šejh k.s. je uvijek savjetovao onima koji još nisu na namazu da počnu klanjati bar dva rekata dnevno. Onaj kome prođe dan bez sedžde, on će biti u opasnosti. Neka se pripazi.

 

Svaki dan se situacija mijenja i dolaze dani u kojima ćemo žaliti za današnjim danom, jer ova sada nije ništa u odnosu na to što dolazi.

Dedžal čeka da se  pojavi, još uvijek se nije pojavio.
Ovo su događaji koji nagovještavaju njegov dolazak. Allah dž.š. je odvezao njegove lance, ali još uvijek nema izuna da se pojavi. Da li će to biti danas ili sutra to samo Allah zna, a tvoje je dok on ne dođe da se pripremiš i da jasno izabereš svoju stranu. Nemoj sjediti na dvije stolice. Nemoj misliti da možeš uzeti najbolje od oba svijeta. Ti stani na Allahovu stranu i ako nešto izgubiš od dunjalučkog, nema veze. Svakako će ti to Allah dž.š. nadoknaditi, ali kad staneš na Njegovu stranu, čvrsto stoji na svojim nogama, nemoj se kolabati, jer Allah dž.š. zna sve što ti u srcu osjećaš. Zato se nemoj igrati i nemoj previše računati. Prepusti to Allahu dž.š. i nećeš se pokajati, neće te ništa moći dotaknuti.

 

Da nas Allah dž.š. učini od onih koji su u Njegovom safu i neka je uvijek šućur Allah. Neka nam oprosti naše grešeke, a sigurno ih imamo mnogo. Imamo mnogo grijeha, ali nemamo nikog drugog ko nam može oprostiti osim Tebe ja Rabbi, Tvoj Rahmet je neizmjeran, tražimo od Tebe oprost.

 

Fatiha!