Šejh Ismail ef.

 

      Bismillahi-r-Rahmani-r-Rahim.

 

 

 Skupite svu svoju snagu. Zastanite, odmorite se i onda ustanite na noge.   

Skupite snagu, jer je dug i naporan put, a ne smijete se umoriti niti zastati na njemu. 

 

Tako je govorio naš Šejh k.s.: ”Onaj ko se umori zastane, a onaj ko zastane izgubi na vremenu”. Zato na ovom putu nema umaranja ni zastajanja. Možeš samo stati da udahneš duboko i onda da nastaviš put. To je jedna borba koja traje cijeli život.

Svijet u kojem živimo nalazi se na raskrsnici i samo onaj ko bude čvrsto stajao na svojim nogama i bude imao dovoljno snage će biti bezbjedan. Zato radite sistematski na sebi.

 

Koračajte ni previše brzo ni previše sporo i nastojte da napredujete na ovom putu onoliko koliko ste to u mogućnosti tako da na kraju možete stići do svog cilja. Nemojte se previše naprezati. Svako treba dobro poznavati sebe i svoje mogućnosti i ne forsirati se previše, ali ni ne opuštati se previše. 

 

Svaki čovjek ima određeni kapacitet i svak je na svoj način poseban. Zato svako treba da poznaje sebe i da na osnovu toga krene putem. Treba da se dobro pripremi, da čuva svoj dah, da skupi svu svoju snagu i da krene na put.

 

Svaki dan je drugi hal i svaki dan je drugi tedželijet i oni se neprestano povećavaju.

 Allah dž.š. zove na put i šalje svoj Rahmet, a ti se trudi da ga primiš, jer će ti to biti od velike koristi u teškim vremenima. Danas je vrijeme da se skuplja snaga da možemo, kad za to dođe vrijeme, koristiti tu snagu. Nemamo ni vremena ni prava da nam bude dosta svega.

 

Zbog toga ćemo samo izgubiti na vremenu i šejtan stalno pokušava da nas omete, da nas skrene s puta. Ako ne može da te skrene s puta, on pokušava da te uspori.

Zato trebaš biti na oprezu sa šejtanom.

Približava se vrijeme. Allah zna da se svaki dan mijenja situacija. Možda mi to ne vidimo, ali se mnogo toga dešava na zemlji.

 

Naša duša to osjeća. U kakvom je halu svijet, to naša duhovnost zna i da bi naša duhovnost mogla da podnese teret koji dolazi,ona mora biti jaka. Ko ima jaku duhovnost ne boji se.

 

U suprotnom, u jednom momentu može da se sruši. Nemojte dozvoliti da se to desi. Nemojte se previše opterećavati sa razmišljanjem.

 

Budi svjestan onoga što možeš da uradiš. Uzmi ono što ti je potrebno za to i nemoj se zamarati sa nepotrebnim, jer je dug put i nemamo snage za veliki teret. Zato obrati na to pažnju. To su tajne riječi našeg Šejha k.s..On tako govori, ne otvara sve odmah, jer ako nam sve kaže, onda iskušenja nemaju smisla. On nam postavlja pitanja, a mi trebamo da im nađemo odgovore.

 

Nemoj pitati: ”Šta je ovo ili šta je ono?” Trudi se da sam nađeš odgovore jer ćeš imati veliki berićet od toga.

U početku se ne treba sve reći. To je karta po kojoj se trebate kretati i kada dođe za to vrijeme, koristićemo ove tajne.

 

Možda sada to ne razumiješ, ali kada dođe za to vrijeme, shvatit ćeš. To će ti pomoći na putu. Zato obrati pažnju na svoju vazifu na ovom putu i skupljaj snagu.

Odmaraj se ali nemoj zastajati. Kako se musliman odmara? Ne kukajući. Zatvori oči dobro razmisli. Onda će ti mnoge stvari doći na srce i to je jedna vrsta čišćenja. Mi to radimo u vidu rabite, ali to savjetujemo i drugim ljudima.

 

Da zatvore oči i da razmisle o tome u kakvom su halu. Mnoge stvari će im se tada prikazati, jer niko ne misli da griješi. Svako misli da je u pravu. Svako nalazi mnoge greške kod drugih, ali ne i kod sebe. Zatvori oči i poslušaj svoje srce, jer tu nema laži. Tu postoji samo hakikat i tada ćeš se vidjeti kao u ogledalu i postidit ćeš se shvativši da je ono što si mislio da je kod tebe dobro ustvari pogrešno.

 

 Potrudi se da ispraviš svoje greške i nastavi pravi putem. Svaki insan se mora okrenuti pravom putu i treba se suočiti sa samim sobom da to sazna svojim srcem. To važi za svakoga, a za pripadnike tarikata to je obavezno. Sigurno da treba uraditi, jer ko je u tarikatu ne živi samo za sebe, nego živi i za druge i treba da nosi i teret drugih ljudi. Želio on to ili ne, nosit će teret drugih. To je vazifa, odgovornost onih koji su u tarikatu.

 

Treba da sabura sa ljudima i da nosi njihov teret, jer da nije tako svijet ne bi opstao. Kad god Allah dž.š. odluči da zatvori defter ovoga svijeta, On vidi među ljudima te lijepe insane i dadne ljudima još vremena. Svako područje na svijetu ima svoje zaštitnike, a gdje njih nema, tu se spušta Allahova kazna.

 

Dovimo da nas Allah dž.š. ne ostavi same i da ti lijepi insani budu oko nas. Da mi budemo povezani sa njima. Mi volimo sve njih. Inšallah da njihova pomoć, njihov himet bude nad nama. Da te teške dane lahko prebrodimo insaAllah, a da sve nevolje bude nad zulumčarima.

 

Da se ne umorimo i da ne zastanemo nego da nastavimo ovim putem. Mi smo slabi ja Rabbi, pa nam Ti pošalji svoju pomoć i kuvvet. Nemoj nas prepuštati sebi samima, jer ako nas prepustiš nama bićemo uništeni. Mi od Tebe zavisimo i u Tebe se uzdamo da nama i našim najbližim uvijek budeš od pomoći inšaAllah.

 

Fatiha!